Στην τελική ευθεία οι αμερικανικές εκλογές

Του Χρήστου Καπούτση

Στην τελική ευθεία μπαίνει ο προεκλογικός αγώνος για τις Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, που θα γίνουν αρχές Νοεμβρίου. Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, προφανώς ενδιαφέρει όλα τα κράτη της υφηλίου, κυρίως όμως τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η οικονομία, η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, η ενέργεια, η γεωπολιτική, οι περιφερειακές συγκρούσεις, η διεθνής τρομοκρατία, το περιβάλλον, είναι τα πεδία όπου σφυρηλατούνται ή δοκιμάζονται

οι Ευρώ- Ατλαντικές σχέσεις.

Και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ, η μάχη δίνεται ανάμεσα στα  δύο παραδοσιακά πολιτικά κόμματα, το Δημοκρατικό του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα όπου επικεφαλής είναι ο Μιτ Ρόμνεϊ .

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δεν δίνουν σαφή εικόνα, για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, παρότι καταγράφεται ένα μικρό προβάδισμα υπέρ του Ομπάμα.

Η οικονομία, όπως είναι αναμενόμενο, κυριαρχεί στις προεκλογικές ομιλίες των υποψηφίων, για το ανώτατο Πολιτειακό αξίωμα στις ΗΠΑ. Το βασικό προεκλογικό «σύνθημα» των Ρεπουμπλικάνων είναι, να απευθύνονται στους ψηφοφόρους με την εξής ερώτηση: «Είστε πιο πλούσιοι,  από ό,τι πριν από 4 χρόνια;» Και επειδή η κυρίαρχη «κουλτούρα» του εκλογικού σώματος είναι η «θεοποίηση» του κέρδους, πολλοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν  βάσιμα ότι από την απάντηση θα κριθεί εν πολλοίς και το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

Η εξωτερική πολιτική

Στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα στις ΗΠΑ, εκτός από την Οικονομία, βρίσκεται ακόμη και η εξωτερική πολιτική.
Στα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα ενημέρωσης (έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος, άρθρα, αναλύσεις κ.τ.λ.), έχει αναπτυχθεί ένας προβληματισμός και μια αίσθηση μυστηρίου, αλλά και ασάφειας, σχετικά με την εξωτερική πολιτική του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και τους στόχους του Μιτ Ρόμνεϊ . Πέρα από τις παραδοσιακές επιλογές των Ρεπουμπλικάνων που είναι, η αμέριστη υποστήριξη στο  Ισραήλ και οι ρητορικές βολές ή και  απειλές εναντίον της Ρωσίας κυρίως, αλλά και της Κίνας, υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός για την εξωτερική πολιτική, που θα ακολουθήσει ο εκλεκτός των Ρεπουμπλικάνων Μιτ Ρόμνεϊ, εφόσον φυσικά  εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το ερώτημα είναι, αν ο Ρόμνεϊ  θα εκφράσει τις απόψεις των νεοσυντηρητικών και εθνικιστών αμερικανών, και συνεπώς, στρατιωτικοποιήσει την εξωτερική πολιτική της υπερδύναμης. Δηλαδή, να προωθήσει και να εφαρμόσει την οραματική ιδέα, ότι η Αμερική μπορεί να αλλάξει τον Κόσμο, μέσω της στρατιωτικής βίας και της επίκλησης της Δημοκρατίας, όπως έκανε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος,  ο αλήστου μνήμης Τζ. Μπους.

Υπενθυμίζουμε ότι οι νέο- συντηρητικοί (και νεοφιλελεύθεροι) Ντίκ Τσέινι και Ντόναλντ Ράμσφελντ διαμόρφωσαν επί διακυβερνήσεως Μπους, μια εξωτερική πολιτική, μιλιταριστική και ιδεαλιστική ταυτόχρονα, που οδήγησε την Αμερική σε δύο πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Και παρότι τα  αποτελέσματα των δύο πολέμων, είναι αρνητικά για τις ΗΠΑ, αρκετοί θρησκόληπτοι και νέο-
Keywords
Τυχαία Θέματα