Στην τελική ευθεία η διαπραγμάτευση

Στην τελική ευθεία η διαπραγμάτευση, με το κυβερνητικό συμβούλιο να δίνει χθες οδηγίες στην ομάδα διαπραγμάτευσης ενόψει της επανάληψης σήμερα του Brussels Group ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες χωρίς μετακίνηση από τις κόκκινες γραμμές. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας είχε χθες το βράδυ νέα τηλεφωνική επικοινωνία με την Άγκελα

Μέρκελ, ενώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αίτημα για έκτακτο Eurogroup μετά τη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου η συμφωνία να κλείσει μέσα στο μήνα.«Αυτό που προέχει δεν είναι η επόμενη δόση», τόνισε μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. «Δεν υπογράφω συμφωνία που δεν θα βγαίνει» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως στόχος είναι η συμφωνία που θα πετύχουμε τώρα να είναι διέξοδος. Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως εξετάζεται η μετάθεση της αποπληρωμής των ομολόγων ύψους 27 δις που κατέχει η ΕΚΤ. Συνολικά για το χρέος είπε πως δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να το επανασχεδιάσουμε γιατί όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το κούρεμα είναι κακή λέξη.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η αναφορά του: «Εύχομαι να είχαμε τη δραχμή και να μην είχαμε μπει στο ευρώ, αλλά αφού μπήκαμε δεν βγαίνεις χωρίς να υπάρξει μια καταστροφή». Ακόμη προανήγγειλε δραστική μείωση των πρόωρων συντάξεων, ενώ τάχθηκε υπέρ της μεταρρύθμισης στο Δημόσιο επισημαίνοντας πως αν η Ελλάδα δεν μεταρρυθμιστεί θα βουλιάξει. Για τον ΦΠΑ είπε ότι έχει δεσμευτεί πως δεν θα αλλάξει τίποτα μέχρι το φθινόπωρο.

Στις πρώτες αντιδράσεις από τον διεθνή Τύπο, «Ο ΥΠΟΙΚ Βαρουφάκης είπε ότι οι πληρωμές Ιουλίου και Αυγούστου στην ΕΚΤ θα πρέπει να καθυστερήσουν. Θέλει συμφωνία με τους δανειστές έως το τέλος του μήνα», μετέδωσε το Open Europe και αναμεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, μετά την ομιλία Βαρουφάκη στο Economist.«Οι Ελληνες στρέφονται τώρα στα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας για βοήθεια», γράφει σήμερα το Economist. «Η Ελλάδα επέστρεψε στην ύφεση», είναι ο τίτλος αρκετών γερμανικών εφημερίδων μετά την ανακοίνωση των χθεσινών εκτιμήσεων της Eurostat, σύμφωνα με τις οποίες στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2015 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2%. «Η ελληνική τραγωδία χρέους αφήνει εμφανή σημάδια: η οικονομία της χώρας επέστρεψε στην ύφεση. Όμως αντίθετα στις άλλες χώρες που πέρασαν κρίση αναπτύσσεται», γράφει το Spiegel. «Δεν αντέχουμε άλλη αβεβαιότητα. Τα χρήματα τελειώνουν», δηλώνει Έλληνας αξιωματούχος στο αμερικανικό CNBC.


«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημόνιο. Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να υπάρξει συμφωνία, αλλά δεν θα γονατίσει», τόνισε στον Real FM ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.


Έρχονται σκληρά μέτρα εκτιμούν την ίδια ώρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Επίθεση στους δανειστές εξαπέλυσε μέσω του Μega ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος. Εκτίμησε πως βρισκόμαστε προ αδιεξόδου και πρόσθεσε πως μια προοδευτική κυβέρνηση δεν θα λάβει τέτοια μέτρα και ο πρωθυπουργός θα προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία υπό οποιαδήποτε εκδοχή. Την διεξαγωγή εκλογών προτείνει σε άρθρο του ο Αντώνης Νταβανέλος μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως οι κόκκινες γραμμές ξεθώριασαν.


Ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση θα παράσχει στις 9.30 το βράδυ ο Πωλ Τόμσεν στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ. Με την Κριστίν Λαγκάρντ θα συναντηθεί ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.


«Αποδέξου τελικά ότι οι άνθρωποι θέλουν να σας βοηθήσουν, είπα και στον Αλέξη Τσίπρα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Η Γαλλία δεν φοβάται την έξοδο της Ελλάδας.

Έχουμε οχυρωθεί, δηλώνει την ίδια ώρα ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.

«Η Αθήνα θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα προβεί σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και τη φορολογία», δήλωσε ο υπουργός οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα