Στην οδηγία Σεβέζο 40 επιχειρήσεις στην Αττική

Συνολικά στην Αττική υπάρχουν 40 επιχειρήσεις με βιομηχανικές - χημικές δραστηριότητες που υπάγονται στην οδηγία Σεβέζο (σ.σ. προστασία υψηλού επιπέδου για την αντιμετώπιση των κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων σχετιζόμενων με επικίνδυνες ουσίες). Από αυτές οι 24 επιχειρήσεις εδρεύουν στη Δ.Αττική και ειδικότερα οι 19 στο Θριάσιο. «Είναι υποχρεωμένες να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη των μεγάλων ατυχημάτων και τον περιορισμό των συνεπειών τους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου.

Παράλληλα, όπως εξηγεί, η Περιφέρεια Αττικής οφείλει να καταρτίζει τα δικά της σχέδια έκτακτης ανάγκης για την προστασία του πληθυσμού όταν ξεφύγει ένα ατύχημα στο εξωτερικό περιβάλλον. Τα σχέδια αυτά αφορούν αρχικές προφυλάξεις, διασφάλιση διατροφής, εκκένωση πληθυσμού κ.α.. Σχέδια, τα οποία πρέπει να επανεξετάζονται, να δοκιμάζονται και όταν χρειάζεται να αναθεωρούνται και να επικαιροποιούνται τουλάχιστον ανά τριετία.

«Εμείς βρισκόμαστε στην διαδικασία επικαιροποίησης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί προς το τέλος του επόμενου χρόνου, οπότε θα προβούμε και σε ασκήσεις πληθυσμιακών ομάδων» λέει ο κ. Βασιλείου και συμπληρώνει ότι «η προηγούμενη επικαιροποίηση είχε γίνει το 2000. Έκτοτε έχουν αλλάξει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, αλλά και τα μέτρα ασφάλειας. Ορισμένες δράσεις έχουν βελτιωθεί και άλλες έχουν ακυρωθεί. Βρισκόμαστε στη διαδικασία ανάθεσης της χαρτογράφησης και απεικόνισης των δεδομένων στις νέες συνθήκες». Παράλληλα, σημειώνει ο κ. Βασιλείου, η Περιφέρεια έχει τυπώσει και κυκλοφορήσει φυλλάδια με μέτρα έκτακτης ανάγκης για την ενημέρωση του κοινού. Η δράση έχει κοστίσει 60.000 ευρώ.

«Οφείλουμε να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι σε κάθε περίπτωση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ατυχήματα που επηρεάζουν άμεσα τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκ μέρους της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace η κ. Ναταλία Τσιγαρίδου, με αφορμή τη φωτιά που ξέσπασε στον Ασπρόπυργο το Σάββατο 6 Ιουνίου. Η κ. Τσιγαρίδου επισημαίνει ότι τόσο ο κρατικός μηχανισμός, όσο και οι ιδιώτες οφείλουν να είναι σε εγρήγορση, προκειμένου να λειτουργούν κυρίως προληπτικά για την αποφυγή τέτοιου είδους κινδύνων. Προτείνει, μάλιστα, οι μετρήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει από επιστημονικούς φορείς να συνεχιστούν σε βάθος χρόνου, έτσι ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα τόσο για την προστασία του πληθυσμού όσο και του περιβάλλοντος.

Μάλιστα, όπως έκαναν γνωστό τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις (Greenpeace, Μεσόγειος SOS και ΟΕΑ), με βάση βιοχημικές έρευνες οι διοξίνες -ποσότητα των οποίων εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα από την πυρκαγιά- δρουν ως ισχυρές «περιβαλλοντικές ορμόνες», μπορούν να διαπεράσουν τη μεμβράνη των κυττάρων και να αλλάξουν τη δράση των γονιδίων που ρυθμίζουν τη διαδικασία της ανάπτυξης, ενώ ακόμη και απειροελάχιστες συγκεντρώσεις διοξινών μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα των οργανισμών.

Για την Greenpeace, τα πολύ συχνά βιομηχανικά ατυχήματα στην Ελλάδα αποδεικνύουν ότι υπάρχει σχετικά ολιγωρία των μηχανισμών πρόληψης τόσο από πλευράς του κράτους, όσο και των βιομηχανιών. Ταυτόχρονα, με αφορμή τη φωτιά στον Ασπρόπυργο, η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση αναδεικνύει το μείζον ζήτημα της διαχείρισης αποβλήτων στην Ελλάδα, δίνοντας ιδιαίτερα έμφαση στην ανάγκη για ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή, και σε καμία περίπτωση στην καύση των απορριμμάτων και στη χρήση ανεξέλεγκτων χωματερών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα