Σημαντική αύξηση στις επενδύσεις για 4G

Σημαντική αύξηση σε διεθνές επίπεδο σημειώνουν οι επενδύσεις σε υποδομές και δίκτυα τεχνολογίας 4G/LTE, ενώ εκτιμάται ότι τα έσοδα της αγορά εξοπλισμού για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας θα εκτοξευθούν στα 23,3 δισεκατομμύρια δολάρια στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Infonetics. Βάσει των στοιχείων της έρευνας, μόνο το 1ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, τα έσοδα της παγκόσμιας αγοράς εξοπλισμού για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας που υποστηρίζουν υπηρεσίες LTE

ξεπέρασαν τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πορεία του κλάδου θα καταγράψει πτωτική πορεία το 2016, ενώ η αγορά αναμένεται να περιοριστεί περαιτέρω το 2017. Αυτό, θα οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι επενδύσεις σε υποδομές και δίκτυα 4G/LTE έχουν αρχίσει να ολοκληρώνονται σε μεγάλο βαθμό, κυρίως στις «ώριμες» αγορές του πλανήτη.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η άνοδος των επενδύσεων στην αγορά του συγκεκριμένου εξοπλισμού που καταγράφεται το 2015 δεν είναι αρκετή ώστε να αντισταθμίσει την πτωτική πορεία των παγκόσμιων επενδύσεων σε δίκτυα 2G/3G. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση κατά 8% της συνολικής αγοράς εξοπλισμού για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας (2G/3G/4G) κατά το 1ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2014. Το 4ο τρίμηνο του 2014 η συνολική αγορά είχε διαμορφωθεί στα 11 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όσον αφορά τη διείσδυση των δικτύων επόμενης γενιάς 4G/LTE, εκτιμάται ότι έως τα τέλη του 2015 θα φτάσει σε παγκόσμιο επίπεδο το 34% σε σχέση με το 27% ένα χρόνο νωρίτερα. Αυτό σημαίνει ότι το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι σε θέση να συνδέεται σε υπερταχύτατα δίκτυα.

Αύξηση σημειώνεται επίσης και στον αριθμό των παρόχων ανά τον κόσμο που προσφέρουν υπηρεσίες 4G. Στα τέλη του Ιανουαρίου ο αριθμός των ανάλογων εταιρειών είχε ανέλθει στις 350, το ένα τρίτο εκ των οποίων είναι εγκατεστημένες στην Ευρώπη.

Έως το 2020 αναμένεται ότι τα δίκτυα 4G θα καλύπτουν το 63% του παγκόσμιου πληθυσμού, αντιπροσωπεύοντας το 30% των συνολικών συνδέσεων. Σύμφωνα με στοιχεία της διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (Groupe Speciale Mobile Association - GSMA), μέσα σε διάστημα 5 ετών τουλάχιστον οι μισοί Ευρωπαίοι θα έχουν πρόσβαση σε δίκτυα και ταχύτητες 4G, κάτι που θα τους παρέχει τη δυνατότητα να περιηγούνται στο Διαδίκτυο από το κινητό τους τηλέφωνο ή κάποια άλλη φορητή συσκευή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα