Στην επόμενη αξιολόγηση η συζήτηση για το χρέος

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής με τη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018. Το φθινόπωρο μετά την επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, θα εξετασθούν μέτρα για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του

Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, τονίζοντας πως χρειάζεται πρώτα να «δούμε αν θα υπάρχει ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους». Επεσήμανε ωστόσο πως οι Ευρωπαίοι εταίροι θα μείνουν «πιστοί» στην απόφαση του Νοεμβρίου του 2012, για στήριξη της Ελλάδας εφόσον επιτυγχάνονται οι στόχοι του προγράμματος, τόνισε ωστόσο πως η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος δεν είναι η μοναδική συμφωνημένη προϋπόθεση για ελάφρυνση του χρέους.

Πάντως, ο κ. Ντάισελμπλουμ χαιρέτησε την επιτυχή υλοποίηση των προαπαιτούμενων από την Αθήνα, αλλά προσέθεσε πως είναι απαραίτητο να μην χαθεί το «μομέντουμ των μεταρρυθμίσεων».

Την ικανοποίησή του για τη δήλωση του Eurogroup εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι από τον Οκτώβριο και μετά θα υιοθετηθούν οι όποιες αποφάσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους. Εξήγησε ότι οι όποιες αποφάσεις θα είναι σε σημαντικό βαθμό συναρτημένες με τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που θα πραγματοποιήσει τον Οκτώβριο η ΕΚΤ, για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, και αναφερόμενος στα 11 δισ. που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα στο ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ικανοποιημένος για το γεγονός ότι για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε επισήμως η δυνατότητα της Ελλάδας να τα χρησιμοποιήσει, εφ όσον δε είναι αναγκαία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είτε στη μείωση του ελληνικού χρέους, είτε στην τόνωση της ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα