Στην Αφρική τα περισσότερα τροχαία

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA), Γάλλος Ζαν Τοντ απηύθυνε έκκληση από τη Λιμπρβίλ της Γκαμπόν για να αποτελέσει η οδική ασφάλεια "απόλυτη προτεραιότητα" στην Αφρική, υπογραμμίζοντας πως το 20% των ανθρώπων που σκοτώνονται σε τροχαία κάθε χρόνο προέρχονται από τη ήπειρο αυτή.

"Με 250.000 νεκρούς κάθε χρόνο, η υποσαχάρια Αφρική κατέχει το θλιβερό ρεκόρ της υψηλότερης θνησιμότητας σε τροχαία στον κόσμο. Αποτελεί περίπου το 20% του συνόλου των θανάτων παγκοσμίως, ενώ στην Αφρική κυκλοφορεί μόλις το 2% των αυτοκινήτων σε όλον

τον κόσμο", επισήμανε.

Ο πρώην επικεφαλής της Ferrari συνοδεύεται από τη σύντροφό του ηθοποιό Μισέλ Γεό, πρέσβειρα της FIA και μίλησε σε εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Γκαμπόν Αλι Μπόνγκο Οντιμπα και ο πρωθυπουργός Ρέιμοντ Ντονγκ Σίμα.

"Αν δεν γίνει κάτι, η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί κατά 40% τα τελευταία 15 χρόνια στην Αφρική και αναμένεται να αυξηθεί κατά 80% ως το 2020", υπογράμμισε ο Τοντ.

"(Η κατάσταση αυτή) θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη. Το 90% των θυμάτων τροχαίων προέρχονται από αναδυόμενες ή αναπτυσσόμενες χώρες. Τα τροχαία πραγματικά...φρενάρουν την ανάπτυξη στις χώρες αυτές εξαιτίας της τεράστιας επιβάρυνσης των συστημάτων υγείας τους...Υπολογίζουμε πως η έλλειψη οδικής ασφάλειας στοιχίζει 100 δισεκατομμύρια δολάρια στις αναπτυσσόμενες χώρες, ποσό που αντιστοιχεί στην αναπτυξιακή βοήθεια που λαμβάνουν", πρόσθεσε.

"Η οδική βοήθεια πρέπει να πάρει την θέση που πρέπει στην διεθνή ατζέντα, αυτή την απόλυτης προτεραιότητας", είπε ο πρώην επικεφαλής της Ferrari.

"Η οδική ασφάλεια μετατρέπεται σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει ο κόσμος μας. Τα τροχαία σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους από την φυματίωση, την ελονοσία και το AIDS. Αν κάτι δεν αλλάξει, υπολογίζεται ότι θα ευθύνονται για τον θάνατο περίπου δύο εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο, δηλαδή περισσότερους από αυτούς που θα προκαλούσαν όλες οι πανδημίες", επισήμανε.

Η Μισέλ Γεό μίλησε με χιούμορ για το θέμα της θνησιμότητας των πεζών: "ίσως να με αναγνωρίζετε από τότε που έτρεχα πάνω σε στέγες στην ταινία 'Τίγρης και Δράκος' ή όταν διέσχιζα τους δρόμους σε μια μοτοσικλέτα με τον διάσημο βρετανό πράκτορα στο 'Το Αύριο Ποτέ δεν Πεθαίνει', όμως αυτά συμβαίνουν στη μεγάλη οθόνη, χάρη στη μαγεία του σινεμά και όχι στην πραγματική ζωή".

"Η θνησιμότητα των πεζών είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, ειδικά στην Αφρική, όπου αντιστοιχεί στο 40% των θανάτων.Τις περισσότερες φορές τα δυστυχήματα στα οποία εμπλέκονται πεζοί συμβαίνουν γιατί στις οδικές υποδομές δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη γι'αυτούς. Οι άνθρωποι, ειδικά τα παιδιά, κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους, απλώς και μόνο περνώντας ένα δρόμο. Αυτό είναι απαράδεκτο", πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Μπόνγκο εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να κηρύξει την έναρξη εκστρατείας για την ασφάλεια των δρόμων στη χώρα του, όπου ένας άνθρωπος χάνει το ζωή του κάθε ημέρα σε τροχαία δυστυχήματα.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα