Ο Τύπος στον Κόσμο

Τα πρώτα ευρήματα που συνέλεξαν οι ομοσπονδιακές αρχές για τις βόμβες που εξερράγησαν στον Μαραθώνιο στη Βοστώνη προκειμένου να δώσουν κάποιες απαντήσεις στα ερωτήματα ποιος και γιατί είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.


Για την επίθεση στη Βοστώνη

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία από τις βόμβες αναφέρει η Wall Street Journal (WSJ). Oι αρχές που ερευνούν τις δίδυμες εκρήξεις του Μαραθώνιου της Βοστώνης, που κόστισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 175 εκτιμούν πως χρησιμοποιήθηκαν χύτρες ταχύτητας, γεμάτες με σφαιρίδια χάλυβα -πιθανότατα ρουλεμάν- ή καρφιά

ως μηχανισμοί, οι οποίοι εξερράγησαν. Μέχρι στιγμής, οι αρχές δεν έχουν καταφέρει να εκτιμήσουν τη σύνθεση της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των αυτοσχέδιων βομβών, οι οποίες εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα.Μεταφέρθηκαν και τοποθετήκαν στο σημείο είτε μέσα σε σάκο που είχε νάιλον επένδυση είτε μέσα σε μαύρες νάιλον σακούλες Κλειδί θα αποτελέσουν οι δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί που εξουδετερώθηκαν από τις τοπικές αρχές. Επίσης, το FBI και οι τοπικές αρχές εξετάζουν τους επισκέπτες τοπικών ξενοδοχείων και όλων όσοι νοίκιασαν αυτοκίνητα τις τελευταίες δύο ημέρες για περισσότερα στοιχεία. 24 ώρες έχουν περάσει και κανείς δεν έχει αναλάβει ευθύνη για τις επιθέσεις. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα υλικά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν μοιάζουν πολύ με εκείνα που είχε σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ένας νεαρός στρατιώτης από το Τέξας, ο Νάσερ Τζέισον Άμπντο, με σκοπό να σκοτώσει άλλους συναδέλφους του, προτού τον συλλάβει το FBI το 2011. Ένας αξιωματούχος του FBI δήλωσε πως για την κατασκευή ενός τέτοιου εκρηκτικού μηχανισμού χρειάζονται μόνο 30 λεπτά. Ο Άμπντο είχε χρησιμοποιήσει μεθόδους της Αλ Κάιντα, που βρέθηκαν σε βιβλίο οδηγιών που είχε στην κατοχή του. Ο πράκτορες του FBI πραγματοποίησαν έφοδο σε συγκρότημα κατοικιών στο Ρεβίρ, περίπου 12 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βοστώνης, και αφαίρεσαν μία μεγάλη τσάντα από ένα διαμέρισμα. Στοιχεία σχετικά με πιθανά ευρήματα δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, επί του παρόντος δεν έχουν ανακοινωθεί συλλήψεις, ούτε και έχει υπάρξει αξιόπιστη ανάληψη ευθύνης. H μοναδική αντίδραση από ισλαμιστικά κινήματα ήρθε από τους Ταλιμπάν του Πακιστάν, οι οποίοι διέψευσαν οποιαδήποτε ανάμειξη. Στα τηλεοπτικά δίκτυα εμπειρογνώμονες εκφράζουν την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατική πράξη με διεθνείς διασυνδέσεις. Από πλευράς του το FBI δεν σχολιάζει πληροφορίες ότι ένας τραυματισμένος φοιτητής από τη Σουηδική Αραβία ανακρίνεται και φυλάσσεται από την αστυνομία στο νοσοκομείο.

Πάντως, σύμφωνα με την Washington Post (WP), "Τα στοιχεία των εκρηκτικών μηχανισμών δεν διευκολύνουν τον εντοπισμό των δραστών, παρά την απλοϊκότητα τους". Οι ερευνητές εκτιμούν πως η χρήση χύτρας ταχυτήτων είναι δημοφιλής μέθοδος της Αλ Κάιντα, αλλά τα στοιχεία για το ποιος τελικά της κατασκεύασε δεν είναι ευκρινή. Πάντως, την ίδια ώρα, οι γιατροί στα 12 νοσοκομεία της Μασσαχουσέττης λένε πως οι μηχανισμοί ήταν αρκετά ισχυροί προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς. Τουλάχιστον 23 ασθενείς έχουν χάσει πόδια. Ο μεγάλος αυτός αριθμός - δυσανάλογος - των τραυματιών έχει οδηγήσει τους γιατρούς στην εκτίμηση ότι οι μηχανισμοί ήταν στο έδαφος και όχι τοποθετημένοι κάπου ψηλά. Σύμφωνα με τον Τζορτζ Βελμάχος, ελληνικής καταγωγής γιατρό, πολλές σφαιρίδια και καρφιά αφαιρέθηκαν από τα σώματα αρκετών τραυματιών. Ο αριθμός των τραυματιών φθάνουν το ύψος δύο πολέμων, λέει χαρακτηριστικά η WP.

Την ίδια ώρα, οι New York Times, αναφέρουν πως "λόγω έλλειψης υπόπτων, οι αρχές αναζητούν στοιχεία σε οπτικοακουστικό υλικό". Στο ίδιο μήκος κύματος και το σχετικό ρεπορτάζ του Guardian, τα στοιχεία δεν οδηγούν ούτε σε κίνητρο, ούτε σε δράστη. Μέχρι στιγμής, οι αρχές δεν έχουν καταφέρει να εκτιμήσουν τη σύνθεση της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των αυτοσχέδιων βομβών, οι οποίες εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 175.


Tρία τα βασικά σενάρια

Ξένη τρομοκρατική οργάνωση- παρακλάδι της Αλ Κάιντα, πιθανότατα από εκείνο της Υεμένης. (Οι Ταλιμπαν του Πακιστάν έσπευσαν να δηλώσουν ότι δεν είχαν καμία ανάμειξη). Εγχώρια τρομοκρατική οργάνωση, ακροδεξιών ατόμων που συχνά με διάφορες ενέργειες δηλώνουν την αντίθεση τους στο ομόσπονδο κράτος. Τη Δευτέρα έληγε η κατάθεση φορολογικών δηλώσεων, που είναι για κάποιους αντισυνταγματική. Βρήκαν αφορμή την «Ημέρα των Πατριωτών», πολιτειακή γιορτή της Μασσαχουσέττης, προς τιμήν της εναρκτήριας μάχης της Αμερικανικής Επανάστασης, στο Λέξινγκτον. Τελευταίο σενάριο αφορά κάποιο μεμονωμένο άτομο.


Για τα θύματα

Πραγματοποιήθηκε χθες αγρυπνία στη Βοστώνη για τα θύματα του Μαραθωνίου σε κεντρικό πάρκο της πόλης. Σε ό,τι αφορά την ταυτότητα των τριών νεκρών, όπως έγινε γνωστό, εκτός από τον οκτάχρονο Ρίτσαρντ Μάρτιν, μεταξύ των νεκρών είναι η 29χρονη Κρίστλ Κάμπελ και ένα ακόμη άτομο κινεζικής καταγωγής. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το κινεζικό προξενείο , η ταυτότητα του θύματος δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, καθώς δεν το επιθυμεί η οικογένειά του. Τραγική είναι η ιστορία του 8χρονου Ρίτσαρντ Μάρτιν καθώς σύμφωνα με όσα δήλωσε φίλος του πατέρα του και δημοσιογράφος της Boston Globe στο ΒΒC, ο μικρός περίμενε τον δρομέα μπαμπά του κοντά στο νήμα του τερματισμού με αποτέλεσμα να κοπεί το νήμα της δικής του ζωής από την φονική επίθεση στο μαραθώνιο της Βοστόνης. Έχασε τη ζωή του κατά την πρώτη από τις δύο φονικές εκρήξεις.


Ο μικρός Μάρτιν ζούσε το Ντόρτσεστερ, ένα προάστιο της Βοστόνης. Σύμφωνα με μαρτυρίες, o οχτάχρονος είχε ξεφύγει από το πλήθος προκειμένου να τρέξει να αγκαλιάσει τον πατέρα του, δημοτικό σύμβουλο της περιοχής, τη στιγμή που εκείνος περνούσε τη γραμμή του τερματισμού. Όμως δεν έφτασε ποτέ στην αγκαλιά του μπαμπά του. Εκείνη τη στιγμή ακούστηκε η έκρηξη. Σύμφωνα πάντα με την Boston Globe, η μητέρα και η εξάχρονη αδελφή του παιδιού νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με κρίσιμη κατάσταση, με την αδελφή να έχει χάσει το ένα πόδι της από την έκρηξη, ενώ το τρίτο παιδί της οικογένειας είναι ελαφρά τραυματισμένο.Τραγική φιγούρα ο πατέρας, Μπιλ Ρίτσαρντ, ο οποίος δεν μπορεί να πιστέψει πώς μέσα σε ελάχιστα λεπτά άλλαξε η ζωή όλης της οικογένειας.

Οι γείτονες περιγράφουν στην Boston Globe ένα χαρούμενο, ζωντανό αγόρι που ζούσε σε μια πολύ δεμένη οικογένεια. "Ήταν πάντα όλοι μαζί" είπε στην εφημερίδα η γειτόνισσά τους. Μια φίλη του Μάρτιν είπε επίσης πως έπαιζαν μαζί κάθε Παρασκευή, τους άρεσε να ζωγραφίζουν και μάλιστα αθλητικά γεγονότα, ενώ ο Μάρτιν και η αδελφή του ήταν πολύ δεμένοι. Έμοιαζαν πολύ σε όλα. Το δεύτερο θύμα ήταν η 29χρονη Κρίστλ Κάμπελ από το Άρλινγκτον, όπως επίσης αναφέρει η Boston Globe. Σύμφωνα με τη γιαγιά της, Λίλιαν Κάμπελ που μίλησε στην εφημερίδα, η Κρίστλ είχε μετακομίσει στη Βοστώνη μόλις πριν από λίγο καιρό. Ζούσε με την γιαγιά της προκειμένου να την φροντίζει καθώς έπασχε από μια ασθένεια εδώ και κάποια χρόνια. Σύμφωνα με την Globe, η Κριστλ είχε αφήσει τη δουλειά της ως μάνατζερ στο Summer Shack για να δουλέψει για ένα άλλο εστιατόριο στη Βοστώνη. Της άρεσε να πηγαίνει να βλέπει τον Μαραθώνιο κάθε χρόνο και φέτος συνοδευόταν από μια φίλη της, την Κάρεν η οποία τραυματίστηκε επίσης σοβαρά. Οι γονείς της περιγράφουν ένα κορίτσι που παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις της ήταν "πάντα εκεί για όλους". Ο πρώην προϊστάμενος της στο εστιατόριο που εργαζόταν δήλωσε πως "Η Κριστλ τον είχε αγγίξει με την καλοσύνη και το χαμόγελο της που το έδινε σε όλους τόσο τους συναδέλφους της όσο και τους πελάτες του εστιατορίου". Στις 3 Μαϊου θα γινόταν 30.

Σύμφωνα με την WSJ, από τους 175 τραυματίες οι 20 είναι πολύ σοβαρά. Ένα κορίτσι εννέα ετών, ένα επτάχρονο αγόρι, άλλος ένας 12χρονος και ένα νήπιο δύο ετών βρίσκονται ανάμεσα στους τραυματίες στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης...

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα