Στη Ρουμανία ο Αβραμόπουλος

Ζητήματα που αφορούν τη διμερή συνεργασία Ελλάδας - Ρουμανίας καθώς και τους τρόπους περαιτέρω προώθησης των ήδη εξαιρετικών, όπως τονίστηκε, σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα, συζήτησαν, χθες, στο Βουκουρέστι, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Ρουμάνος ομόλογός του Τίτους Κορλατεάν (Titus Corlatean).

Ο κ. Αβραμόπουλος,

ο οποίος πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στη Ρουμανία, αντάλλαξε επίσης απόψεις με τον κ. Κορλατεάν για περιφερειακά και ευρωπαϊκά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο θέμα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρουμάνο ομόλογό του, τόνισε την ανάγκη σεβασμού της ευρωπαϊκής αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας από όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων.

"Η σταθερή ευρωπαϊκή προοπτική όλων των γειτόνων μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι προς το κοινό συμφέρον της Ελλάδας και της Ρουμανίας. Αυτό σημαίνει φυσικά ότι όλοι στην περιοχή πρέπει να σεβαστούν την ευρωπαϊκή αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και να εργαστούν για την επίλυση των ζητημάτων που εκκρεμούν" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ακόμη ότι "θα πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο στις ηγεσίες της περιοχής [...] ότι ο εξτρεμισμός, ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν έχουν καμία θέση εδώ".

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης σχετικά με την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αναλάβει η Ελλάδα κατά το πρώτο ήμισυ του 2014 και για το γεγονός ότι η Ελληνική Προεδρία θα συμπέσει - έστω και για μικρό χρονικό διάστημα - με την προεδρία της Ρουμανίς στη Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σε διμερές επίπεδο, ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε εξαιρετικές τις σχέσεις των δύο χωρών και σημείωσε πως "οι ισχυροί δεσμοί αμοιβαίου θαυμασμού και σεβασμού μεταξύ των λαών μας είναι αποτέλεσμα μιας ιστορικής πορείας σε αυτή την περιοχή".

Αναφορικά με τις ελληνορουμανικές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, επισημάνθηκε από τον κ. Κορλατεάν πως η Ελλάδα είναι ο έκτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος και ξένος επενδυτής στη Ρουμανία, με τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, το 2012, να ανέρχονται σε 1,1 δισ. Ευρώ. Τονίστηκε δε πως υπάρχουν 5520 (ελληνικές) κεφαλαιουχικές εταιρείες εγγεγραμμένες στη Ρουμανία.

Από την πλευρά του, ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε το γεγονός ότι "οι Ρουμάνοι έχουν αρχίσει να ανακαλύπτουν την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό" και διαβεβαίωσε πως όσοι Ρουμάνοι επισκεφθούν τη χώρα μας την καλοκαιρινή περίοδο θα αισθανθούν "σαν στο σπίτι" τους.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της οικονομικής κρίσης, με τον κ. Αβραμόπουλο να επισημαίνει - μεταξύ άλλων - πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στη δημοσιονομική προσαρμογή.

"Είναι αλήθεια ότι τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι επώδυνα. Ο ελληνικός λαός κάνει τεράστιες θυσίες. Οι προσπάθειές του όμως φέρνουν αποτελέσματα, που πλέον αναγνωρίζουν όλοι" υπογράμμισε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παράνομη μετανάστευση και τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα για την πάταξη του φαινομένου, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι η χώρα μας έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Τόνισε δε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την Ευρώπη και πρόσθεσε ότι η πολιτική αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης δεν πρέπει ποτέ να μετατραπεί σε ξενοφοβική ή ρατσιστική.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα