«Ακριβή» η κυπριακή κρίση

Βαρύ κτύπημα θα δεχθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, σύμφωνα με έκθεση της Barclays που επικαλούνται οι Financial Times.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Stockwatch, σύμφωνα με την έκθεση, λόγω της κατάστασης του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου
θα αφαιρεθούν 15 δισ. ευρώ ετησίως από τα κέρδη των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης.

Πολλοί σχολιαστές έχουν προτείνει ότι η υπόθεση της Κύπρου, ιδιαίτερα το σχέδιο της τρόικας για την επιβολή δραστικού κουρέματος για τους καταθέτες άνω των €100 χιλ., θα μπορούσε να ενισχύσει την απόσυρση των καταθέσεων από πελάτες των τραπεζών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Simon Samuels, ο αναλυτής της Barclays Bank, που συνέταξε την έκθεση, αναφέρει ότι ο μόνος τρόπος για τις τράπεζες να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο είναι μέσω της αύξησης των επιτοκίων που καταβάλλονται για καταθέσεις άνω των €100.000 για την ενθάρρυνση της εμπιστοσύνης των πελατών.

Ο αναλυτής της Barclays υπολογίζει τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες για τις ασθενέστερες τράπεζες στην περιφέρεια της ευρωζώνης.

Το χτύπημα στην κερδοφορία θα είναι ένα αθροιστικό €8 δισ., με μια επιπλέον επιβάρυνση €7 δισ. που προκύπτει από το κόστος της εφαρμογής ενός σχεδίου δράσης της ΕΕ για να φανεί ότι όλα τα εθνικά ταμεία εγγύησης των καταθέσεων είναι χρηματοδοτούμενα εκ των προτέρων. Σχέδια σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία έχουν σήμερα μηδενική χρηματοδότηση εκ των προτέρων.

Το συνολικό χτύπημα στις τράπεζες, αναφέρεται, δεν είναι ομοιόμορφο. Το μεγαλύτερο χτύπημα κάτω από την άσκηση προσομοίωσης της Barclays θα δεχθεί η Royal Bank of Scotland, η οποία θα χάσει £1,6 δισ. - ή 22% των προβλεπόμενων προ φόρων κερδών της το επόμενο έτος. Το μεγαλύτερο ποσοστό απωλειών θα έχει η Commerzbank, η οποία θα χάσει το ένα τρίτο των κερδών της.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα