Στη Μόσχα ο Μπαρόζο

Ο πρόεδρος της Κομισιόν μαζί με 16 Ευρωπαίους αξιωματούχους, επισκέπτονται τη Μόσχα, συνοδεία ομάδας άνω των 100 ειδικών και συμβούλων της ΕΕ. Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και οι υπόλοιποι με υπουργούς της χώρας. Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για το γεγονός ότι οι λογαριασμοί πολλών ρωσικών κρατικών εταιρειών έχουν μπλοκαριστεί στην Κύπρο, την ίδια ώρα που η κυπριακή κυβέρνηση διαπραγματεύεται τη χορήγηση επιπλέον ρωσικής οικονομικής βοήθειας.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι συνομιλίες του υπουργού Οικονομικών της Ρωσίας Αντον Σιλουάνοφ με τον Κύπριο ομόλογό του Μιχάλη Σαρρή. Η Κύπρος έχει ζητήσει πενταετή επιμήκυνση του υπάρχοντος ρωσικού δανείου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Κύπρο που λήγει το 2016, καθώς και τη μείωση του επιτοκίου στο 4,5%.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου δήλωσε ότι η Κύπρος και η Ρωσία συζητούν, εκτός του θέματος του δανείου, τη συνεργασία τους στον τραπεζικό και τον ενεργειακό τομέα.

"Υπάρχουν πολλές ομάδες που εργάζονται αυτήν την στιγμή επί σειράς θεμάτων. Τράπεζες, φυσικό αέριο, υπάρχουν εκεί ευκαιρίες επί των οποίων μπορούμε να βασίσουμε κάποια συνεργασία και κάποια υποστήριξη εκ μέρους της Ρωσίας", δήλωσε ο Μιχάλης Σαρρής στους δημοσιογράφους. "Ζητήσαμε καθαρά βοήθεια, αλλά επίσης και κάτι που θα έχει οικονομικό νόημα για τη Ρωσία", πρόσθεσε.

Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί «το συντομότερο δυνατό» η σημερινή «καταστροφική» κατάσταση στην Κύπρο, η οποία ζημιώνει κυρίως τους πολίτες της Νήσου, τόνισε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι. «Η σημερινή ιδιαίτερα αβέβαιη κατάσταση είναι επιζήμια, ιδιαίτερα για τους πολίτες της Κύπρου, και πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μία ενδεχόμενη κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας θα μπορούσε να περικλείει κινδύνους μετάδοσής της, προειδοποίησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Η σύναψη συμφωνίας για την Κύπρο θα αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση και θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους για την Ευρωζώνη, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μερκελ επιμένοντας οτι η χώρα πρέπει να συρρικνώσει τον υπερδιογκωμένο τραπεζικό της τομέα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επισήμανε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη, την ανάγκη εξεύρεσης μιας «βιώσιμης λύσης» στην οικονομική κρίση και ζήτησε από τη Λευκωσία να συμβάλει κατά τον συμφωνημένο τρόπο στο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της οικονομίας της. «Ο πρόεδρος (Ολάντ) επέμεινε για τη σημασία μιας βιώσιμης λύσης και την συμφωνημένη συμβολή της Κύπρου στο σχέδιο διάσωσης», ανέφερε η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά την επικοινωνία των δύο προέδρων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εξετάσει αν μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία ενεργειακών ομίλων μπορεί να διαθέσει τα χρήματα που χρειάζεται η Κύπρος, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα δικαιώματα εκμετάλλευσης στα κυπριακά κοιτάσματα φυσικού αερίου, δήλωσε στη Βιέννη ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αυστρίας, Κρίστοφ Λάιτλ. Κάτι για το οποίο καταβάλλουν άλλοι προσπάθειες, πιθανόν για παράδειγμα η ρωσική Gazprom, θα μπορούσε να το υλοποιήσει η ΕΕ, πετυχαίνοντας αφενός τη λύση της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης της Κύπρου και αφετέρου μια περαιτέρω διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης. Αυτή η λύση θα πρέπει να εξεταστεί τάχιστα, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λάιτλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα