«Στενό μαρκάρισμα» για απολύσεις

Στη μη επίτευξη συμφωνία για τις απολύσεις στο Δημόσιο μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας εστιάζει ανταπόκριση του Bloomberg.

Οι αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τα στελέχη της τρόικας αναφορικά με τη συρρίκνωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κυριαρχούν στον διεθνή Τύπο.

Σε δημοσίευμα του Bloomberg,
υπογραμμίζεται ότι, ο προσδιορισμός των θέσεων και η δημιουργία ενός συστήματος που θα οδηγήσει σε υποχρεωτική έξοδο περίπου 150.000 δημοσίους υπαλλήλους μέχρι το 2015 είναι το λεγόμενο ορόσημο που θα καθορίσει εάν η χώρα θα λάβει τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου. Μάλιστα αναφέρεται πως «αν και έχει παρέλθει περισσότερο από μία εβδομάδα συνομιλιών δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία για το θέμα».
Φόβους ότι, το θέμα θα παραμείνει ένα «αγκάθι» που θα χρονίσει εκφράζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο Χόλγκερ Σμίντινγκ και προσθέτει πως «οι περικοπές θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα είναι ένα σημαντικό μέρος του προγράμματος και είναι ένα από τα πιο δύσκολα σημεία από άποψη πολιτικής», με την επεξήγηση πως για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει δύο κεντροαριστερά κόμματα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοσθούν πραγματικά αυτές οι περικοπές θέσεων εργασίας.

Ακόμη, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι, περίπου το ήμισυ των γενικών κρατικών δαπανών στην Ελλάδα προορίζεται για την πληρωμή μισθών και συντάξεων κι επισημαίνεται ότι, η Ελλάδα την 1η Οκτωβρίου 2012 είχε 667.733 εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, ένας αριθμός που δεν περιλαμβάνει το προσωπικό των ΔΕΚΟ.

Τη σημασία μείωσης, με βιώσιμο τρόπο, του «για την κοινωνία από αυτό το υπερδιογκωμένο γραφειοκρατικό κράτος», επισήμανε ο Μιχαήλ Μασουράκης, επικεφαλής οικονομολόγος της Alpha Bank στo Bloomberg. Πρόσθεσε δε, πως «το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι αυτό είναι ορόσημο για την εκταμίευση του Μαρτίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ και εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν θα είναι ένα σοβαρό πλήγμα. Μια αποτυχία θα είχε συνέπειες για την Ελλάδα και σε επίπεδο αγοράς και θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος».
Keywords
Τυχαία Θέματα