Στα ύψη η μεταβλητότητα στο ΧΑ

Του Βασίλη Γεώργα

Ισχυρή μεταβλητότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο δημιουργούν πλέον οι αντίρροπες δυνάμεις που επενεργούν στην αγορά με άξονα τις πολύ μεγάλες υπεραξίες από την άνοδο των τιμών και τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στον τραπεζικό κλάδο.

Τα δύο τελευταία μεγάλα «κεριά» (+11,43% και -10,19% αντίστοιχα), αναπαριστούν τις υψηλές διακυμάνσεις των τιμών κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες που συνοδεύτηκαν από ιστορικό ρεκόρ στους όγκους συναλλαγών.

Το αποτέλεσμα είναι ο παράγοντας φόβος να έχει αυξηθεί κατακόρυφα και οι βραχυχρόνιοι επενδυτές να διστάζουν να προβούν

σε τοποθετήσεις παρά την ισχυρή διόρθωση που επανέφερε τον Γενικό Δείκτη πίσω στις παρυφές των 1.000 μονάδων καθιστώντας τις αποτιμήσεις αρκετών μετοχών ελκυστικότερες.

Χρηματιστές αποδίδουν τις ισχυρές ρευστοποιήσεις της περασμένης εβδομάδας σε δύο παράγοντες: Στην κατοχύρωση κερδών που φυσιολογικά ακολούθησε μετά το ράλι των πέντε τελευταίων εβδομάδων που είχε ως αφετηρία τις 799 μονάδες (κέρδη 45% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη) αλλά και στην βίαιη εγκατάλειψη θέσεων που παρατηρήθηκε στις τραπεζικές μετοχές, και ειδικότερα στην Εθνική και την Πειραιώς από hedge funds που κλείδωσαν μέρος των υπεραξιών τους και από επενδυτές που δεν θέλησαν να συμμετάσχουν πλήρως στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ή θα επιδιώξουν να στρέψουν μέρος της ρευστότητάς τους στα δικαιώματα και αργότερα απευθείας στα warrants.

Μεταίχμιο

Η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα με θετικές παρακαταθήκες σε ό,τι αφορά τον παράγοντα κλίμα (ενδεικτική η προσπάθεια να φανεί ότι το δίδυμο Μέρκελ – Σόϊμπλε στρέφεται σε πολιτικές ανάπτυξης στο Νότο ενόψει των Γερμανικών εκλογών) είναι αρκετά κρίσιμη ώστε να αποδειχθεί αν το Χ.Α εκτελεί μια τοπικού χαρακτήρα διόρθωση ή αν αυτή θα βαθύνει ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα.

Αν λόγου χάρη ο Γενικός Δείκτης καταφέρει βοηθούσης και της αλλαγής του κλίματος διεθνώς, να κρατηθεί κατά τις επόμενες συνεδριάσεις πάνω από τις 1.020-1.030 μονάδες, αυτό θα αποτελέσει μια ισχυρή ένδειξη ότι το διορθωτικό κύμα ενδέχεται να περατωθεί στην τρέχουσα ζώνη τιμών που συμπίπτει με το 38% επίπεδο διόρθωσης από τα υψηλά. Αν συμβεί αυτό και η αγορά «γυρίσει», θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα πολύ ισχυρό ανοδικό κύμα μεσοπρόθεσμα, με στόχο πλέον την περιοχή των 1.400 μονάδων.

Διαφορετικά η αγορά θα αναζητήσει στήριξη σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα προς τις 980 μονάδες όπου θα έχει διορθώσει κατά το ήμισυ την ανοδική κίνηση από τις 799 μονάδες μέχρι την κορυφή των 1.159,9 μονάδων ή ακόμη χαμηλότερα, προς τις 936-950 μονάδες.

Ενδείξεις αντιστροφής, ωστόσο, δεν έχουν δοθεί ακόμη, ούτε στον δείκτη FTSE Large Cap που προσέγγισε την κρίσιμη περιοχή των 350 μονάδων, ούτε πολύ περισσότερο στον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSe Mid Cap που ίσως «καταπονηθεί» ακόμη περισσότερο πριν προσεγγίσει τη δική του ζώνη πιθανής αντίδρασης προς τις 1.180 μονάδες. Όλοι οι δείκτες πάντως διατηρούν αλώβητα τα μακροχρόνια αγοραστικά τους σήματα που συνηγορούν σε ένα θερμό καλοκαίρι από πλευράς αποδόσεων.

Σε αρκετές μετοχές που είχε «ποντάρει» η αγορά για άμεση συνέχιση της ανοδικής κίνησης, η διαγραμματική εικόνα επιβαρύνθηκε σημαντικά κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Έτσι στον ΟΠΑΠ το μακροχρόνιο επίπεδο αντίστασης στη ζώνη 7,80-8,50 ευρώ δεν κατέστη δυνατό να υπερκεραστεί ούτε αυτή τη φορά και η μετοχή διορθώνει με αφορμή τα αποτελέσματα τριμήνου. Η Τέρνα Ενεργειακή αποκρούστηκε για 5η φορά στα 3,70 ευρώ, η Βιοχάλκο οπισθοχώρησε μετά την επαφή της με το οριζόντιο επίπεδο αντίστασης των 5,66-5,7 ευρώ, η Σωληνουργεία Κορίνθου έχει δοκιμάσει ανεπιτυχώς τέσσερις φορές να διασπάσει τα 2,58 ευρώ, η ΜΕΤΚΑ δεν έχει καταφέρει να διασπάσει τα προηγούμενα υψηλά της και δείχνει να σχηματίζει μία διπλή κορυφή στην περιοχή των 12,60-12,70 ευρώ. Ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν και σε άλλες σημαντικές μετοχές όπως τα ΕΛΠΕ και τη Motor Oil αλλά και τη ΔΕΗ, την Ελλάκτωρ, τη JUMBO, τον ΟΛΠ και την Intralot, ενώ ισχυρές ενδείξεις για τη συνέχεια αναμένεται να δώσει άμεσα η μετοχή της Folli Follie που βρίσκεται σε διαδικασία συσσώρευσης ανάμεσα στα 15,5-16,5 ευρώ.

Τράπεζες
Στις τράπεζες μπαίνουμε στην τρίτη εβδομάδα εξελίξεων. Σήμερα ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων της Alpha Bank με περισσότερα από 155 εκατ. δικαιώματα να έχουν αλλάξει χέρια από την εισαγωγή τους (η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης θα διαρκέσει έως την ερχόμενη Παρασκευή 31 Μαϊου), ενώ την Πέμπτη αναμένεται να επανέλθει σε διαπραγμάτευση η μετοχή της Εθνικής μαζί με τα δικαιώματα (στα 4,53 ευρώ η μετοχή και στα 4,45 ευρώ η θεωρητική τιμή του δικαιώματος).

Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον την επαναδιαπραγμάτευση της μετοχής που υπέστη απώλειες άνω του 50% την περασμένη εβδομάδα (για την Πειραιώς που έπεται η πτώση άγγιξε το 60%), ευελπιστώντας πως η συμπεριφορά της θα αλλάξει μετά την εισαγωγή των δικαιωμάτων. Όσο, όμως, η μετοχή παραμένει κάτω από το χάσμα τιμών 7,70-6,64 ευρώ, οι αγοραστικές θέσεις θα συνοδεύονται από ισχυρό κίνδυνο. Το ίδιο συμβαίνει και με τη μετοχή της Eurobank που παρά την αντίδρασή της δεν κατάφερε να ξεπεράσει το χάσμα της 21ης Μαϊου, ενώ η Alpha Bank εξακολουθεί να εμφανίζει την καλύτερη συμπεριφορά από όλες τις τράπεζες και θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο την εικόνα της εφόσον κρατήσει ως στήριξη τα 50 λεπτά και καταφέρει να ξεπεράσει τα 63-64 λεπτά.

Keywords
Τυχαία Θέματα