Στα 1,503 δισ. το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Μείωση σημείωσε τον Οκτώβριο το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Πιο συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2011 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 1,503 δισ. ευρώ, κατά 749 εκατ. ευρώ ή 33,2% μικρότερο από εκείνο του Οκτωβρίου 2010.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε κατά 113 εκατ. ευρώ, λόγω μείωσης του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός
καυσίμων και πλοίων αυξήθηκαν κατά 212 εκατ. ευρώ ή 21,8%, ενώ οι πληρωμές για αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν μόνο κατά 32 εκατ. ευρώ ή 1,5%. Επίσης, οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων μειώθηκαν κατά 39 εκατ. ευρώ, ενώ, αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για αγορές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 170 εκατ. ευρώ.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 361 εκατ. ευρώ λόγω αύξησης των καθαρών εισπράξεων κυρίως από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και δευτερευόντως από υπηρεσίες μεταφορών, ενώ το ισοζύγιο των "λοιπών" υπηρεσιών εμφάνισε μικρό πλεόνασμα (έναντι ελλείμματος τον Οκτώβριο του 2010). Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν κατά 15,0% τον Οκτώβριο, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος μειώθηκαν κατά 7,1%.

Το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2011 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε κατά 2,2 δισ. ευρώ ή 11,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 και διαμορφώθηκε σε 16,5 δισ. ευρώ.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε κατά 1,4 δισ. ευρώ, λόγω της μείωσης του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 2,7 δισ. ευρώ (ή 20,1%) και του περιορισμού των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 0,2 δισ. ευρώ. Αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερα θετικό είναι ότι οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων αυξήθηκαν με υψηλό ρυθμό (19,1%). Ωστόσο, οι πληρωμές για αντίστοιχες εισαγωγές εμφάνισαν σχετικά περιορισμένη μείωση (μόνο κατά 4,3%).
Keywords
Τυχαία Θέματα