«Όλα θα παιχθούν τον Ιανουάριο»

«Όλα θα παιχτούν τον Ιανουάριο», καθώς αυτό που κρίνεται είναι πολύ σημαντικό και, αν βρεθούμε εκτός ευρώ, «είναι να κλαιγόμαστε», εκτιμάται, σύμφωνα με πληροφορίες, από την κυβέρνηση. Ενδεικτικό της κρισιμότητας είναι η παραπομπή στις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τις επιπτώσεις από την ενδεχόμενη έξοδο μιας χώρας από την ευρωζώνη.

Ο στόχος της κυβέρνησης, «σχηματικά» περιγράφεται ως σταθεροποίηση της κατάστασης «στο σημείο που έχουμε φθάσει» και διασφάλιση των απαραίτητων κεφαλαίων από το εξωτερικό, ώστε να ομαλοποιηθεί
η περαιτέρω πορεία των μεταρρυθμίσεων και της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η παρούσα κατάσταση περιγράφεται στην κυβέρνηση ως «εσωτερική υποτίμηση» κατά 30%, η οποία, αν η χώρα είχε δικό της νόμισμα, θα ήταν της τάξεως του 50%, με ταυτόχρονη ανυπαρξία των απαραίτητων κεφαλαίων για επενδύσεις και ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το πρόβλημα δεν συνίσταται τόσο στους μισθούς, όσο στην εισφοροδιαφυγή, η οποία δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση προτάσσει, πάση θυσία, όπως λέγεται χαρακτηριστικά από αρμόδιες πηγές, την υλοποίηση του έργου της, το οποίο αφορά τα νομοσχέδια για τις επικουρικές συντάξεις, τη Δικαιοσύνη, το φορολογικό, τα «κλειστά» επαγγέλματα και το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ενδέχεται να κατατεθεί σύντομα.

Ειδικά το ζήτημα των επικουρικών συντάξεων, συνιστά, σύμφωνα με πληροφορίες, μείζον ζήτημα και χαρακτηριστικά αναφέρεται το ΝΑΤ στο οποίο ανήκουν 15.000 εν ενεργεία εργαζόμενοι και 75.000 συνταξιούχοι. Στην κυβέρνηση εκτιμούν, με αφορμή αυτό το παράδειγμα, ότι αν δεν προχωρήσει η ενοποίηση ταμείων, στο ΝΑΤ θα πρέπει να υπάρξει μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 80%.

Ο χρόνος της κυβέρνησης προσδιορίζεται από την ολοκλήρωση του έργου της, ενώ και τα μέτρα που θα πάρει αυτή η κυβέρνηση συνδέονται με την υλοποίηση των στόχων της.

«Σχηματικά», πάντα, και σύμφωνα με πληροφορίες, η πορεία του κυβερνητικού έργου συμπυκνώνεται στην υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου που περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα, το PSI και, αν ζητηθούν, μέτρα. Την ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας θα ακολουθήσει η επικύρωσή της από τη Βουλή και τότε «λήγει» το έργο της κυβέρνησης, εκτός αν τα κόμματα θέλουν να συνεχιστεί το έργο της.

Πάντως, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι "η Βουλή δεν μπορεί να κλείσει στις 19 Ιανουαρίου".

Σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας, στην κυβέρνηση διατυπώνουν την εκτίμηση ότι οι όροι της μπορεί να είναι έτοιμοι και στις αρχές Ιανουαρίου, ενώ σε ό,τι αφορά το PSI μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του δικαίου στο οποίο θα «κλείσει» η εφαρμογή της συμφωνίας, είναι ανοιχτά.

Το μήνυμα το οποίο θέλει να στείλει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η απόφασή της για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και εκτιμάται ότ
Keywords
Τυχαία Θέματα