Σλοβενία:πορείες κατά των αδιαφανών προσλήψεων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των προσλήψεων με κομματικά κριτήρια, της διαφθοράς, της ευνοιοκρατίας και της έλλειψης διαφάνειας στη διαχείριση κρατικών εταιρειών διοργανώνουν, σήμερα το απόγευμα, στη Λιουμπλιάνα κινήματα που πρωτοστάτησαν στις μαζικές διαδηλώσεις το φθινόπωρο του 2012 και την άνοιξη του 2013.

Το ομόφωνο μήνυμα των διαδηλωτών είναι "Αρκετά με τη λεηλασία", δήλωσε ο Ούρος Λούμπεϊ από το κίνημα Πανσλοβενική

Εξέγερση ενόψει της σημερινής διαμαρτυρίας.

Ο Ούρος Λούμπεϊ υποστήριξε ότι η Σλοβενία δεν έχει πια δημοκρατία, αλλά "ολιχαρχικό πλουραλισμό" και ότι ομάδες συμφερόντων εκμεταλλεύονται την αποσύνθεση της σλοβενικής πολιτικής ελίτ.

Η κυβέρνηση είναι μέρος αυτών των ημι-εγκληματικών οργανώσεων ή είναι πλήρως ανίσχυρη να αγωνιστεί εναντίον τους, τόνισε.

Οι εκπρόσωποι των κινημάτων διαμαρτυρίας άσκησαν ακόμη κριτική για την κακή διαχείριση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνας Αντρέι Ρους, ο οποίος εργάζεται και στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) τόνισε ότι ο οργανισμός προειδοποίησε τη Σλοβενία ότι δεν είναι προβληματικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει επιρροή σε κρατικές επιχειρήσεις, αλλά ότι τα πολιτικά κόμματα παίρνουν τον έλεγχο των εταιρειών.

Η τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των κινημάτων διαμαρτυρίας ήταν ο αμφιλεγόμενος διορισμός του πρώην υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γκάσπαρ Μίσιτς στη θέση του προέδρου του οργανισμού λιμένα του Κόπερ, πριν από ένα μήνα.

Η σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί έξω από το κυβερνητικό μέγαρο, στο κέντρο της σλοβενικής πρωτεύουσας.

Διαδηλώσεις κατά της πολιτικής ελίτ, κατά της διαφθοράς και της ευνοιοκρατίας πραγματοποιήθηκαν το φθινόπωρο του 2012 και κλιμακώθηκαν έως την απομάκρυνση του πρώην πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα