Σλοβενία: Συρρίκνωση ΑΕΠ

Συρρίκνωση 4,8% του ΑΕΠ, σε ετήσια βάση, καταγράφηκε το α' τρίμηνο του 2013, εξαιτίας των σημαντικών πτώσεων στην εγχώρια κατανάλωση και την επενδυτική δραστηριότητα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Γραφείο Στατιστικής της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι, οι εξαγωγές αντιστέκονται στην αρνητική πορεία της οικονομίας, έχοντας σημειώσει αύξηση 1,8% το α' τρίμηνο (σε ετήσια βάση), δεν μπορούν παρ' όλα αυτά να ανακόψουν την πτωτική τάση που ενισχύεται από τη μείωση κατά 7,7% της εγχώριας κατανάλωσης, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Τα στοιχεία

είναι απογοητευτικά για όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας και οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι φέτος, το ποσοστό της συρρίκνωσης της οικονομίας θα κυμαίνεται από 2% έως 2,5%.

Στο μεταξύ, το Ινστιτούτο Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ανάπτυξης (IMAD) ανακοίνωσε ότι η συρρίκνωση του σλοβενικού ΑΕΠ το α' τρίμηνο του 2013 αποδεικνύει ότι "η οικονομία παραμένει αδύναμη".

Από την Ένωση Εργοδοτών της Σλοβενίας ανακοινώθηκε ότι τα στοιχεία προκαλούν σοκ και καταδεικνύουν την ανικανότητα των εταιρειών να έχουν πρόσβαση σε πόρους χρηματοδότησης.

Στο μεταξύ, ο Γιάνεζ Ποσέντι, ένας από τους κορυφαίους συνδικαλιστές του δημόσιου τομέα, δήλωσε ότι τα στοιχεία για τη συρρίκνωση του ΑΕΠ αποτελούν "μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι πρέπει να σταματήσει να ακολουθεί τις εντολές των Βρυξελλών".

Όπως είπε, "εάν η κυβέρνηση δεν λάβει σοβαρά υπόψη τα στοιχεία και δεν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να στρέψει την προσοχή της στην οικονομία, τότε η συρρίκνωση του ΑΕΠ το β' τρίμηνο του 2013 θα είναι μεγαλύτερη του 6%". Μια τέτοια εξέλιξη, πρόσθεσε, θα έβαζε τέλος σε κάθε ελπίδα για ανάκαμψη της οικονομίας.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα