Σλοβενία: Δημοψήφισμα στις 8 Ιουνίου

Αρχίζει, σήμερα, στη Σλοβενία η επίσημη εκστρατεία για το δημοψήφισμα της 8ης Ιουνίου, στο οποίο θα αποφασιστεί αν θα γίνει αποδεκτός ή θα απορριφθεί ο νόμος που ρυθμίζει την πρόσβαση στα κρατικά αρχεία της περιόδου της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Την πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα
ξεκίνησε το αντιπολιτευόμενο Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS), το οποίο συγκέντρωσε 46.000 υπογραφές για τη διενέργειά του.

Οι ψηφοφόροι θα ερωτηθούν αν στηρίζουν τις πρόσφατες αλλαγές στο νόμο για τα κρατικά αρχεία.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι οι τροποποιήσεις στο νόμο θα περιορίσουν την πρόσβαση στα αρχεία της περιόδου της Γιουγκοσλαβίας και θα καταστήσουν πιο δύσκολη για τους ερευνητές τη διερεύνηση των εγκλημάτων των κομμουνιστικών μυστικών υπηρεσιών, επειδή προβλέπουν ότι οι ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών που αφορούν φερόμενους ως δράστες των εγκλημάτων θα απαλείφονται.

Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι η πρόσβαση στα αρχεία θα είναι πιο εύκολη, απ' ό,τι ήταν μέχρι τώρα, καθώς οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν περισσότερο υλικό, ακριβώς επειδή οι ευαίσθητες πληροφορίες, για παράδειγμα οι θρησκευτικές πεποιθήσεις θα απαλείφονται.

Το SDS είχε προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ζητώντας αλλαγή της ημερομηνίας διεξαγωγής του, αλλά η προσφυγή απορρίφθηκε.

Οι Σλοβένοι, φέτος, τέσσερις φορές θα προσέλθουν στις κάλπες. Στις 25 Μαΐου θα ψηφίσουν τους οκτώ εκπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη συνέχεια στις 8 Ιουνίου θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για τα αρχεία. Στα μέσα Ιουνίου αναμένεται να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές και το φθινόπωρο, τον Οκτώβριο, θα διεξαχθούν οι τακτικές εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα