Ο Χ. Μουτσόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επίτιμος καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, μίλησε στις 9/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Τάκη Καμπύλη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την κατάσταση στην ιατρική σχολή:

«Όταν έγραφα για τον νεποτισμό της ιατρικής σχολής και νόμιζα ότι το φαινόμενο θα θεραπευθεί, ήταν σαν να έριχνα πετρέλαιο ή βενζίνη στη φωτιά. Αυτό έχει φουντώσει
τώρα. Αν λέγαμε τότε ότι είναι ένας προς δύο, τώρα είναι ένας προς έναν. Τα ονόματα έχουν διπλασιαστεί στην ιατρική σχολή. Δεν βάζει μυαλό ο Έλληνας. Ακόμα και αν βρισκόμαστε σε κρίση και έχουμε καταστραφεί, δεν βάζουμε μυαλό σε πολλά επίπεδα. Δηλαδή, πρώτοι εμείς, παραδειγματικά, θα έπρεπε να δούμε τα του οίκου μας. Να δούμε, πραγματικά χρειαζόμαστε τόσους καθηγητές στην ιατρική σχολή; Χρειαζόμαστε τόσα μέλη ΔΕΠ; Να έχουμε ένα οργανόγραμμα. Να ξέρουμε, πραγματικά μία κλινική που έχει 50 άτομα πρέπει να έχει 20 μέλη ΔΕΠ; Είναι ρητορικά τα ερωτήματά μου. Δηλαδή, το πρώτο πράγμα που έπρεπε κάποιος να κάνει στην κρίση, διότι και αυτός συνέβαλε ουσιαστικά σ' αυτήν -εγώ δεν νομίζω ότι κανένας από τους Έλληνες είναι αθώος όσον αφορά την κρίση- ήταν ν' ανασκουμπωθεί, να διερωτηθεί και να διορθώσει κάποια πράγματα. Εμείς δεν κάναμε τίποτα από αυτά. Συνεχίζουμε το ίδιο. Δηλαδή, τώρα τι πάθαμε; Είπε το υπουργείο μία ντιρεκτίβα "θα φεύγουν 10 θα αντικαθίσταται 1". Ούτε αυτό τηρείται. Ξέρω ότι έχουν γίνει χιλιάδες παρασπονδίες εν τω μεταξύ και δεν έχει υπάρχει οργανόγραμμα. Οφείλει η ιατρική σχολή να κάτσει κάτω και να πει "κοιτάξτε στο τμήμα αυτό χρειάζονται Α αριθμός, στο Β γιατί είναι μεγαλύτερο χρειάζεται 2Α και ούτω καθεξής", επί τη βάση διεθνών προτύπων... Μπορεί 1 στους 10 τέκνα, νύφες, γαμπροί κ.λπ. να είναι εξαιρετικός, αλλά οι 9 μπορεί να μην είναι εξαιρετικοί. Κοιτάξτε, αν λένε ότι η θέση αυτή είναι για το παιδί του Μουτσόπουλου, απογοητεύεις όλους τους άλλους και δεν βάζει κανείς υποψηφιότητα. "Αφού είναι το παιδί του Μουτσόπουλου", σου λένε "τώρα τελείωσε, η θέση είναι γι' αυτόν". Είναι σαν να το ορίζουμε...».

* Για την κατάσταση στα κρατικά νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές:

«Υπάρχουν εξαιρετικές κλινικές, οι οποίες είναι πρότυπες. Υπάρχει το παλιό μοντέλο του βοσκού με τα πρόβατα, το οποίο συνεχίζει. Η στάνη και ο βοσκός. Ο βοσκός καθορίζει τα πάντα. Υπάρχει δυστυχώς το μαύρο χρήμα μέσα στα κρατικά νοσοκομεία. Δεν γνωρίζω για τα ιδιωτικά , διότι δεν έχω δουλέψει ποτέ... Ξέρω όμως ότι στο κρατικό νοσοκομείο δυστυχώς ακόμα οργιάζει το φακελάκι. Για παράδειγμα, χτες γέννησε η γυναίκα που έχω στο σπίτι. Καθ' όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης στο κρατικό νοσοκομείο "τα έχωνε" στο γιατρό και η γιατρός την καθοδηγούσε να πληρώνει και αυτόν που κάνει τον υπέρηχο μέσα στο κρατικό νοσοκομείο και τέλος αφού γέννησε, πλήρωσε επιπλέον 500 ευρώ. Αν αυτό λέγεται ευρωπαϊκή χώρα, τότε εγώ είμαι αεροπόρος και πετάω 747. Ο κόσμος δεν φταίει. Ο κόσμος είναι αδύναμος, σου λέει "άσε να με προσέξει, να μου λύσει το πρόβλημα". Και ο άλλος, ο οποίος δεν έχει πετσί, δεν έχει παιδεία και δεν έχει κατανόηση του ρόλου του, τον εκμεταλλεύεται».

Δημοσιογράφος: Γιατί συμβαίνει αυτό στην Ελλάδα;

Χ. Μουτσόπουλος: «Γιατί έτσι ήταν πάντα. Είναι πολύπλοκο το θέμα. Το κράτος δεν πληρώνει το γιατρό. Μη μου πείτε ότι για κάποιον, ο οποίος σπούδασε τόσα χρόνια και υπηρετεί τόσα χρόνια, είναι μισθός τα 1.600 ευρώ. Έχω γράψει "κύριοι αφήστε τις ιδεοληψίες, φτιάξτε ένα τμήμα μέσα στα κρατικά νοσοκομεία, όπου ο κ. Μουτσόπουλος, ο οποίος έχει τα δέοντα, θα μπει μέσα στο κρατικό, θα πληρώσει ή θα πληρώσει η ασφάλειά του και έτσι το νοσοκομείο θα πάρει χρήματα, θ' αλλάξει τα όργανά του και θα πληρωθεί και ο γιατρός επιπλέον και θα αυξηθεί αυτό το επιμίσθιο". Δεν θέλουν να με ακούσουν όμως. Εδώ οδηγούμαστε από ιδεοληψίες. Έχουμε τρελαθεί. Τι έχουμε μάθει; Ότι είναι δωρεάν η παιδεία. Ψέμα. Η παρα-παιδεία οργιάζει. Δωρεάν η υγεία. Η παρα-υγεία οργιάζει. Δεν θέλουμε να φτιάξουμε τίποτα».

Δημοσιογράφος: Και έχουμε και μία σειρά από νέους γιατρούς, οι οποίοι φεύγουν στο εξωτερικό...

Χ. Μουτσόπουλος: «Επειδή έχω κάνει πολλά χρόνια στο εξωτερικό, αυτό δεν με ταράζει. Θεωρώ ότι, εάν πραγματικά η Ελλάδα ήταν Ευρώπη, το να μετακινείσαι από την Ελλάδα και να έχεις θέση στη Γερμανία, δεν είναι κακό. Εγώ θεωρώ ότι είναι καλύτερα που μετακινείται και δεν παραμένει ανεπάγγελτος 8 χρόνια να περιμένει στην ουρά. Γιατί ούτε αυτό το φτιάξαμε. Δεν είχαμε το θάρρος να πούμε ότι δεν πρέπει να έχουμε 1.000 καινούργιους γιατρούς κάθε χρόνο. Και όχι μόνο 1.000 και άλλους 500 να έρχονται από το εξωτερικό... Είναι τόσα τα σφάλματα, που έχω πάψει να γράφω κιόλας. Είναι φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Δεν ακούει κανένας εδώ πέρα. Εδώ έχουμε τα προσωπικά συμφέροντα, τα μετερίζια, τις ομάδες, τους συνδικαλιστές... Ξέρετε, επειδή εξέφρασα άποψη για τους γιατρούς, οι οποίοι καταλαμβάνουν κτήρια, τόλμησε ο ιατρικός σύλλογος να με παραπέμψει στο πειθαρχικό. Δεν τους απάντησα. Ας κάνουν ότι θέλουν. Εγώ έγραψα για την κατρακύλα των συνδικαλιστών γιατρών, όταν αυτοί καταλάμβαναν το υπουργείο Υγείας και έγραφαν συνταγές στο πόδι, χωρίς να εξετάζουν τον άρρωστο, χωρίς να ξέρουν γιατί συνταγογραφούν. Περιέγραψα αυτό το φαινόμενο. Το αισχρό φαινόμενο της Ελλάδας, " κύριε εσύ αιτείσαι αυτό το πρόγραμμα, καταλαμβάνεις το υπουργείο, αλλά για να δείξεις και τον καλό στον ασθενή, του λες έλα εδώ να σου γράφω συνταγές". Είχα γράψει ένα άρθρο τότε, προ διετίας και το θυμήθηκαν μετά από δύο χρόνια για να με διώξουν πειθαρχικά. Το ερώτημα είναι γιατί δεν διώκουν πειθαρχικά αυτούς που κλέβουν; Δεν μπορώ, δηλαδή, να εκφράσω άποψη εγώ, που είμαι δάσκαλος της ιατρικής 40 χρόνια; Δεν κατάλαβα; Θα μου βουλώσουν αυτοί το στόμα γιατί μου λένε ότι θα με παραπέμψουν στο πειθαρχικό και εγώ θα φοβηθώ; Δεν πάνε να με παραπέμψουν. Θα γελοιοποιηθούν στην Ευρώπη, στην Αμερική, παντού. Γιατί εγώ θα το δημοσιοποιήσω, ότι "κύριοι παραπέμφθηκα, διότι εξέφρασα άποψη"».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Αναζητήσεις
μουτσόπουλος χαράλαμπος ιατρειο, μουτσοπουλος χαραλαμπος
Τυχαία Θέματα