Σκηνικό κρίσης από τη Γερμανία

Σκηνικό απρόβλεπτης κρίσης διαμορφώνεται μετά το χθεσινό αδιέξοδο στην συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ για την Ελλάδα, αφού η επόμενη μέρα σημαδεύεται από την οξύτατη σύγκρουση των Γερμανών με το ΔΝΤ για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Οι δηλώσεις Σόιμλπε ότι το ΔΝΤ σχεδιάζει να αποχωρήσει από την ελληνική χρηματοδότηση και οι προειδοποιήσεις Μέρκελ,

η οποία εκφράζει αμφιβολίες για συμφωνία στη συνεδρίαση της Δευτέρας επιτείνουν τον εκνευρισμό και την αβεβαιότητα.

Ο εκνευρισμός αυτός αποτυπώνεται και στην σημερινή γραπτή δήλωση του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος επισημαίνει ότι η Ελλάδα έκανε εκείνο που έπρεπε, είναι ευθύνη των εταίρων μας πλέον να κάνουν εκείνο που έχουν αναλάβει, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι δεν συγχωρούνται πλέον ολιγωρίες αφού δεν εξαρτάται μόνο το μέλλον της δικής μας χώρα αλλά και η σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης.

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος μεταβαίνει αύριο στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής πρόκειται να συναντηθεί με τον Ζαν Κλόντ Γιούνκερ για να συζητήσουν τα νέα δεδομένα, ενώ θα έχει επαφές και με άλλους Ευρωαπίους αξιωματούχους.

«H Eυρωζώνη, δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ως άλλοθι την Ελλάδα, προκειμένου να δικαιολογεί την αδυναμία της να αντιμετωπίζει με αποτελεσματικό, οριστικό και διορατικό τρόπο τις διάφορες εκφάνσεις της κρίσης », τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος.

Την εκτίμηση πως ούτε η εκταμίευση της δόσης διασφαλίζει την βιώσιμότητα του ελληνικού χρέους, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι δεν διαπραγματεύτηκε την ώρα των μεγάλων συγκρούσεων και μιλά για τεχνικές δυσκολίες χωρίς ίχνος αξιοπιστίας.

«Η Ελλάδα έλαβε όλα τα απαιτούμενα μέτρα και η κοινωνία  σηκώνει μεγάλο βάρος, όπως αναγνωρίζεται από όλους», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς για τις εξελίξεις στο Eurogroup ενώ απηύθυνε κάλεσμα στους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές «να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους τώρα» .

Στην Αθήνα, τα κόμματα προσπαθούν να αποτιμήσουν τις εξελίξεις και να δουν τις επόμενες κινήσεις τους. Η γγ του ΚΕΕ Αλέκα Παπαρήγα φιλοξενούμενη στο στούντιο του Αθήνα 984 στην εκπομπή «Εννιά με Δέκα» με τον Τάκη Καμπύλη σχολίασε χαρακτηριστικά «Τα σπάνε οι Ευρωπαίοι για την κρίση αλλά στο τέλος είναι αναγκασμένοι να τα βρουν».

Την πεποίθηση ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για συνολικότερες διευθετήσεις στο πρόβλημα της εξέφρασε με δηλώσεις του επίκσης στον Αθήνα 9.84 ο διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Μελετών γνωστού ως CEPS με έδρα τις Βρυξέλλες, Κάρελ Λανού.

Keywords
Τυχαία Θέματα