Σήμερα η διαπραγμάτευση στο Eurogroup

Η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους εταίρους και η αποτίμηση της έως τώρα διαπραγμάτευσης στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup αργότερα το πρωί στη Ρίγα της Λετονία. Ενδιάμεση συμφωνία έως τα τέλη του μήνα με την καταβολή κάποιας υπο-δόσης επιδιώκει η ελληνική πλευρά με τον Γιάνη Βαρουφάκη να ζητά τη διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Την ίδια ώρα, ανώτατος παράγοντας της ευρωζώνης, ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι οι εταίροι θα
προσπαθήσουν στη Ρίγα να έλθουν σε συμφωνία με την ελληνική πλευρά για τη δημιουργία ενός είδους «οδικού χάρτη» βάσει του οποίου θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες η Ελλάδα ώστε έως το ερχόμενο τακτικό Eurogroup, της 11ης Μαΐου, να έχει συμφωνηθεί μια «κρίσιμη μάζα» μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψει την εκταμίευση των δανείων.

Εν τω μεταξύ, έκτακτη σύσκεψη στη Ρίγα για το ελληνικό ζήτημα χωρίς όμως παρουσία εκπροσώπου της Ελλάδας, είχαν χθες εκπρόσωποι της Κομισίον, ο Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ και ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM. «Εάν βρέθηκαν, καλώς βρέθηκαν, μήπως και αποφασίσουν μια κοινή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα», σχολίασαν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ τονίζοντας ότι η έλλειψη κοινής γραμμής των εταίρων είναι βασικός παράγοντας καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης.

Την αισιοδοξία του, ότι θα επιτευχθεί λύση σύντομα εξέφρασε σε δήλωση του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός Αλεξης Τσιπρας επισημαίνοντας ότι υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, προσθέτοντας ότι βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ για συμφωνία. Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε επίσης με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Νωρίτερα κυβερνητικές πηγές αναφερόμενες στην συνάντηση της καγκελαρίου με τον πρωθυπουργό έκαναν λόγο για σύγκλιση απόψεων για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 και του 2016, καθώς και στις ιδιωτικοποιήσεις. Οι πηγές σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά ζητά να τηρηθεί η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και να υπογραφεί έως τα τέλη Απριλίου αναγνωρίζοντας πως υπάρχει ένα πρόβλημα βραχυπρόθεσμης ρευστότητας που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Παραμένουν οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας και αφορούν κυρίως εργασιακά, ασφαλιστικό και ΦΠΑ.

Πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να «ξεμείνει» από μετρητά η Ελλάδα προτού επιτευχθεί μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της, επεσήμανε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας «εποικοδομητική», την συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής για το μεταναστευτικό.

Εν τω μεταξύ, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Γιούρκι Κατάινεν υπεύθυνο για θέματα Εργασίας, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας θα συναντηθεί στις 14.30 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Μόλις σταθεροποιηθεί η οικονομία θα υπάρξει επενδυτικό ρεύμα που θα αλλάξει και τα μακροοικονομικά δεδομένα», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΕΒ για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, παρουσία του κ. Κατάινεν. Η ΕΕ εκτιμά πως υπάρχουν πολύ σημαντικές προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα και δυνατότητες χρηματοδότησης, μέσω του πακέτου Γιούνκερ, στους τομείς της ενέργειας των μικρομεσαίων, στις υποδομές και τον τουρισμό, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Keywords
Τυχαία Θέματα