Αποφασίζουν για την εκταμίευση

Θετικά μηνύματα για την εκταμίευση της δόσης, στο σημερινό Eurogroup, εκπέμπουν Βρυξέλλες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που υποδέχθηκαν ως επιτυχή την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να φθάσουμε στη σωστή απόφαση για την εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί από τις Βρυξέλλες.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε τρόπο. Η σημερινή απόφαση θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Ελλάδα» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν και πρόσθεσε πως «η σημερινή απόφαση θα διώξει τα σύννεφα που υπάρχουν πάνω από την Ελλάδα».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα ότι το Eurogroup θα αποφασίσει σήμερα την εκταμίευση της επόμενης δόσης της βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξανοι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών για την ενιαία εποπτεία των τραπεζών της ευρωζώνης, είναι «ανεκτίμητης αξίας». Ελπίζω ότι οι υπουργοί θα αποφασίσουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Είναι επείγον», τόνισε η κ. Μέρκελ, η οποία εγκωμίασε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας σε ομιλία της στην Μπούντεσταγκ.

«Πληρούνται οι προϋποθέσεις. Πιστεύω ότι μπορούμε να λάβουμε την σωστή απόφαση για εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.

Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωζώνης, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters μελετά το ενδεχόμενο επαναγοράς των ελληνικών ομόλογων που δεν συμμετείχαν στο PSI.

Εκτός από το Eurogroup σήμερα και αύριο συνέρχεται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί η δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

Η Αγγελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθούν σήμερα πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής. H συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 16.30 τοπική ώρα (17.30 ώρα Ελλάδος), μισή ώρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη των εργασιών της συνόδου και λίγες ώρες μετά την επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο του Ecofin για την τραπεζική εποπτεία στη ζώνη του ευρώ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα