Προς συζήτηση το μνημόνιο

Στα κοινοβούλια τωνχωρών μελών της νομισματικής ένωσης,τίθεται προς συζήτηση το κυπριακόμνημόνιο, το οποίο ενεκρίθη χθες από τοEurogroup. Η εκταμίευση της πρώτης δόσης-από τα συνολικά 10 δισεκατομμύρια τουκόστους διάσωσης- αναμένεται στα μέσαΜαΐου. Το Eurogroup αναμένει την τελικήσυμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου γιατην αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείουύψους 2,5 δισ. ευρώ που δόθηκε στην Λευκωσίατο 2011.

Εν τω μεταξύ, σημαντική

εξέλιξη για την Κύπρο χαρακτήρισε την απόφαση του Εurogroup, για έγκριση τού Κυπριακού Μνημονίου, ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης. «Ηπολιτική επικύρωση τού προγράμματος, χωρίς καμιά διαφοροποίηση ή πρόσθετη απαίτηση, στέλνει ένα ισχυρό σταθεροποιητικό μήνυμα, αλλά και ένα μήνυμα αναγνώρισης για τις προσπάθειες τής Κύπρου και των συμπολιτώνμας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Πρόσθεσε,δε, ότι η Κύπρος προσβλέπει στην επικύρωση από τα κράτη - μέλη, ώστε ναακολουθήσει η εκταμίευση της πρώτης δόσης μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειες για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη και στο πλαίσιο αυτό η εκπεφρασμένη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τεχνική και οικονομική στήριξη, όπως έχει ζητήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μας αφήνει ικανοποιημένους,» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Στομεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε ότι η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανεβάζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου από 17,5 δισ. ευρώ σε 23,5 δισ., σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι επιβάλλονται εκ των πραγμάτων νέες ανακεφαλαιοποιήσεις Τραπεζών ή οποιεσδήποτε νέες επιβαρύνσεις στους καταθέτες.

Οκ. Στυλιανίδης διευκρίνισε ότι ουδεμία επιπρόσθετη ανάγκη προκύπτει πέραν εκείνων που έχουν ήδη διαμορφωθεί στο Μνημόνιο. Εξήγησε ότι το ποσό των 23,5 δισ. ευρώ, για το οποίο γίνεται λόγος στην εκτίμηση τής Κομισιόν, έχει ήδη ληφθεί υπόψη και έχει αξιολογηθεί στην τελική διαμόρφωση της δανειακής σύμβασης, που εγκρίθηκε στη σημερινή συνεδρία τού Γιούρογκρουπ.

Εξάλλου, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ και στενός οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι είναι απλουστευμένη και μη ανταποκρινόμενη στην πραγματικότητα η προσέγγιση ότι από τα 17,5 δισ. ευρώ η Κύπρος χρειάζεται τώρα 23 δισ. ευρώ.

Όπωςανέφερε, τα επιπρόσθετα 5,5 δισ. ευρώ είναι ήδη υπολογισμένα στο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα και δεν προϋποθέτουν την εξεύρεση επιπλέον πόρων.

Αναφερόμενοςστις εκτιμήσεις της Κομισιόν για τις κεφαλαιακές ανάγκες της Κύπρου, ο κ. Νεοφύτου εξήγησε ότι συνολικά δέκα δισεκατομμύρια θα συνεισφέρουν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα υπόλοιπα δεκατρία δισ. ευρώ θα προέλθουν από κυπριακή συνεισφορά.

Τοποσό αυτό θα προέλθει από αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, επιπρόσθετες φορολογίες, πώληση των αποθεμάτων χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας και από την επέκταση της εξόφλησης οφειλών σε εγχώριους επενδυτές στο δημόσιο χρέος, που λήγουν στη διάρκεια εφαρμογής του Κυπριακού Μνημονίου. Επιπλέον, θα προκύψουν κεφάλαια από τις ιδιωτικοποιήσεις και την αναδιάρθρωση του δανείου από τη Ρωσία.

Οκ. Νεοφύτου είπε ότι το συνολικό ποσό που προκύπτει ανέρχεται σε 14,1 δισεκατομμύρια ευρώ και απομένει και ένα μαξιλάρι -κατά την έκφρασή του-1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα