Σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου

Σαββατοκύριακοέντονων διαβουλεύσεων ενόψει τηςσυνεδρίασης του EurogroupτηΔευτέρα. Αυτή την ώρα πραγματοποιείταισύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τονπρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τη συμμετοχήτων κυρίων Δραγασάκη, Βαρουφάκη,Τσακαλώτου και Σταθάκη. Οπρωθυπουργός εντείνει τις επαφές τουμε Ευρωπαίουςηγέτες, προσβλέποντας σε πολιτική λύση,προκειμένου να αποφύγει τα σκληρά μέτραστα οποία επιμένουν οι δανειστές. Ηκυβέρνηση προσδοκά επίσης ένα θετικόσήμα αναγνώρισης της προόδου που έχειεπιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις, μεστόχο την

αύξηση του ορίου χρηματοδότησηςπρος το τραπεζικό σύστημα από τηνΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

"Υπάρχεισημαντική απόσταση που πρέπει νακαλυφθεί, ώστε να είναι ορατή μιασυμφωνία" αναφέρουν πηγές από το EuroWorking Group. Ανώτεροςαξιωματούχοςτης Ευρωζώνης διαμηνύει εξάλλου ότιδεν αναμένει κάποια σημαντική εξέλιξηστο EurogroupτηςΔευτέρας, πέραν της ενθάρρυνσης τωνδιαπραγματευτών να συνεχίσουν τιςεντατικές συζητήσεις.

Εκτόςτου ασφαλιστικού και των εργασιακών,σε νέα αγκάθια εξελίσσονται ο ενιαίοςσυντελεστής ΦΠΑ και το ύψος του πρωτογενούςπλεονάσματος. Η ελληνική πλευρά συζητά για ενιαίοσυντελεστή στο 15 με 16% ενώ οι πιστωτέςεπιμένουν στο 18%. Επίσης τοποθετούν στο2% του ΑΕΠ το ύψος του πρωτογενούςπλεονάσματος για το τρέχον έτος, κάτιπου σημαίνει πρόσθετα μέτρα ύψους ενόςδισεκατομμυρίου ευρώ.

Οιδανειστές φαίνεταινα υποχωρούν στη ρήτρα μηδενικούελλείμματος για τις κύριες συντάξεις,επιμένοντας όμως για τις επικουρικές,όπως δήλωσε στο MEGA οΓενικόςΓραμματέας Κοινωνικών ΑσφαλίσεωνΓιώργος Ρωμανιάς. Ο κ. Ρωμανιάς, άφησεανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του ορίουηλικίας συνταξιοδότησης μετά το 2025, μεεξαίρεση όσων έχουν κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Αναφορικάμε τον ΕΝΦΙΑ το οικονομικό επιτελείοπροσανατολίζεται στη διατήρησή του καιγια το 2015 ωστόσο σύμφωνα με την Ημερησίαθα υπάρξει μείωση κατά 20% στις αντικειμενικέςαξίες των ακινήτων και ατομικό αφορολόγητοστα 50 χιλιάδες ευρώ κάτι που εκτιμάταιότι θα οδηγήσει σε μείωση του συγκεκριμένουφόρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα