Σφοδρές μάχες στο Χαλέπι

Σύροι αντάρτες προωθήθηκαν το Σάββατο προς δύο στρατιωτικά αεροδρόμια στη βόρεια επαρχία Χαλέπι, μία ημέρα μετά την κατάληψη μιας στρατηγικής αεροπορικής βάσης, δήλωσαν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης στο Γερμανικό Πρακτορείο.

"Σφοδρές μάχες σημειώνονται ανάμεσα σε αντάρτες και στρατιώτες που ελέγχουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο αλ-Μινγκ στην ύπαιθρο του Χαλεπιού, προκαλώντας πολλές απώλειες στις κυβερνητικές δυνάμεις", δήλωσε ο Αμπού Όμαρ αλ-Χάλαμπι, διοικητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Οι αντάρτες έχουν θέσει επίσης στο στόχαστρο το στρατόπεδο Νάιριμπ του

Χαλεπιού, πρόσθεσε.

Η βάση είχε χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση για να βομβαρδίσει προπύργια της αντιπολίτευσης στο βορρά κα να διανείμει προμήθειες σε στρατεύματα πιστά στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Καθώς οι μάχες μαίνονται στο βόρειο τμήμα της χώρας, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της υπηρεσίας πληροφοριών ανακοίνωσε την αποσκίρτησή του από την κυβέρνηση Άσαντ σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από ακτιβιστές.

"Εγώ, ο Τζουμάα Φάρατζ Τζάσεμ, επικεφαλής του Τομέα 30 της διεθνούς υπηρεσίας της Διεύθυνσης Γενικών Πληροφοριών, ανακοινώνω την αποσκίρτησή μου από αυτό το εγκληματικό καθεστώς και την ένταξή μου στην ευλογημένη επανάσταση", είπε.

Ακτιβιστές μέσα στην πρωτεύουσα Δαμασκό επιβεβαίωσαν την ταυτότητα του Τζάσεμ, ωστόσο πηγή του υπουργείου Πληροφοριών υποβάθμισε το βαθμό του λιποτάκτη λέγοντας πως ήταν "ένας κανονικός αξιωματικός και όχι ένας από τους κύριους αξιωματικούς πληροφοριών".

Στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ, πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας κοντά στο στρατιωτικό φορτηγό στο οποίο επέβαιναν, στο δρόμο Αρίχα-Σαρακέμπ.

Έπειτα από τρεις ημέρες χιονοθύελλας στη Δαμασκό, κυβερνητικά αεροσκάφη επανέλαβαν τις επιθέσεις εναντίον περιοχών που ελέγχουν οι αντάρτες στα περίχωρα της πόλης, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε ανθρώπους, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία, ανέφερε πως μαχητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα έπληξαν περιοχές στην Νταράγια, τη Μλέιχα και άλλες περιοχές στην ύπαιθρο κοντά στη Δαμασκό.

Η Ρωσία κάλεσε το Σάββατο για την έναρξη μιας διαδικασίας πολιτικής μετάβασης στη Συρία, καθώς ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ συναντήθηκε με μέλη της συριακής αντιπολίτευσης στη Γενεύη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Μπογκντάνοφ είχε συναντηθεί την Παρασκευή στη Γενεύη με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λάχνταρ Μπραχίμι και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπερνς.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) αποκάλυψε το Σάββατο πως ο αριθμός των σύρων προσφύγων στο Λίβανο ξεπέρασε τις 195.000, με πολλούς ακόμη να μην έχουν καταγραφεί από την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

"Περίπου 1.500 πρόσφυγες καταγράφονται καθημερινά", ανέφερε η υπηρεσία στην πλέον πρόσφατη εβδομαδιαία αναφορά της.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Άντναν Μανσούρ, που πρόκειται να προεδρεύσει μια συνάντησης του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο την Κυριακή, αναμένεται να ζητήσει 180 εκατομμύρια δολάρια από τις αραβικές χώρες προκειμένου να συνδράμουν τους σύρους πρόσφυγες που κατέφυγαν στο Λίβανο.

Ο Λίβανος δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα με τον αυξανόμενο αριθμό των σύρων προσφύγων. Ο αριθμός των Σύρων που έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες και στη Βόρεια Αφρική έχει αυξηθεί κατά περισσότερους από 100.000 τον περασμένο μήνα φθάνοντας τις 612.000, σύμφωνα με την UNCHR.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα