Συνάντηση με Σόιμπλε

Η συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με τη γερμανική κυβέρνηση, κυριάρχησαν στη συνέντευξη που έδωσε στην Deutsche Welle ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.

«Κατά

αρχάς, δεν συνηθίζω να συναντώ μόνο ανθρώπους με τους οποίους συμφωνώ. Και δεύτερον, έχω πάντοτε την ελπίδα όταν συνομιλώ με ανθρώπους ότι μπορώ να τους πείσω να αλλάξουν γνώμη» σημειώνει στην Deutsche Welle ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «είναι επιβεβλημένο να υπάρξει μια ομαλοποίηση των σχέσεων» μεταξύ της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδας και της κυβέρνησης της Γερμανίας, η οποία διαδραματίζει «καθοριστικό ρόλο στις ευρωπαϊκές και ελληνικές εξελίξεις».

«Μπορεί αύριο να είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Αυτό το γνωρίζει η γερμανική πλευρά. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Πρέπει να δούμε αν υπάρχει ένα πεδίο διαπραγμάτευσης κατ' αρχάς. Άρα το τελευταίο που με ενδιαφέρει σε αυτές τις συναντήσεις είναι η εικόνα, ο επικοινωνιακός αντίκτυπος. Με ενδιαφέρει η πραγματική πολιτική ουσία, δηλαδή, να προσπαθήσω να πείσω τον συνομιλητή μου και τη γερμανική κυβέρνηση ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής για να διατηρηθεί η ευρωζώνη και βεβαίως η Ελλάδα εντός αυτής» αναφέρει ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει, ότι τα μνημονιακά μέτρα που εφαρμόζονται εδώ και τρία χρόνια στην Ελλάδα, έχουν αποτύχει, ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλες θυσίες και χρειάζεται να αναθεωρηθεί αυτό το πρόγραμμα. «Χρειάζεται να δούμε όλοι τρόπους μέσα από τους οποίους και οι δύο πλευρές, θα καταφέρουν να πετύχουν, διότι η αποτυχία του προγράμματος στην Ελλάδα και η οικονομική κατάρρευση δεν θα είναι προς όφελος της Γερμανίας και του γερμανικού λαού», αναφέρει ο κ. Τσίπρας.

Σε ερώτηση της Deutsche Welle αν θα ήταν διατεθειμένος να συναντήσει τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, ο κ. Τσίπρας απαντά καταφατικά: «Η καγκελάριος συναντάται μονάχα με ομότιμούς της. Θέλαμε να αποκτήσουμε μια επαφή, μια επικοινωνία φυσιολογική για να μην δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχουν δύο αντίπαλα στρατόπεδα που δεν ανταλλάσσουν ούτε καλημέρα. Από εκεί και πέρα εάν στο μέλλον υπάρξει αυτή η δυνατότητα, εγώ δεν θα έχω καμία αντίρρηση» αναφέρει.

Εξάλλου, ο Α. Τσίπρας, αναφέρει ότι το ζήτημα των πολιτικών ευθυνών για την κρίση στην Ελλάδα, είναι «ένα βασικό σημείο το οποίο θέλω να καταθέσω στις επαφές μου με την γερμανική πολιτική ηγεσία, να τους εξηγήσω ότι δεν μπορούν να βασίζονται σε ένα πολιτικό προσωπικό που οδήγησε τη χώρα στα βράχια».

Σφοδρή επίθεση Κεδίκογλου

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Σίμος Κεδίκογλου σχολιάζοντας τη συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Deutsche Welle.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «οβιδιακές μεταμορφώσεις του κ. Τσίπρα» και για «μετάλλαξη του κόμματός του, σε ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού και συνιστώσα εξωτερικού».

Σημειώνοντας ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στη συγκεκριμένη συνέντευξη εκλιπαρεί για συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ, ο κ. Κεδίκογλου αναρωτήθηκε αν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που λίγους μήνες πριν διαδήλωνε στο πεζοδρόμιο κατά της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελάριου στην Ελλάδα χαρακτηρίζοντάς την ανεπιθύμητη.

«Σήμερα δηλώνει ότι θέλει "να διατηρηθεί η ευρωζώνη και βεβαίως η Ελλάδα εντός αυτής". Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο ή απλή συνωνυμία με τον κ. Τσίπρα που λίγους μήνες πριν δήλωνε ότι το ευρώ δεν είναι φετίχ;» συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος αναφέρθηκε και στο αίτημα του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ περί συμφωνίας με τη Γερμανία για να αναθεωρηθεί το πρόγραμμα της Ελλάδας.

«Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο ή για απλή συνωνυμία με τον κ. Τσίπρα που δεσμευόταν στον ελληνικό λαό ότι θα καταργούσε με έναν μόνο νόμο μνημόνιο και δανειακή σύμβαση;» πρόσθεσε ο κ. Κεδίκογλου τονίζοντας ότι οι Έλληνες και γνώση έχουν και «δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα, και μνήμη έχουν».

Keywords
Τυχαία Θέματα