Σερβία: έρευνα για τη δολοφονία Τζίντζιτς

Επιτροπή που θα αναλάβει τον εντοπισμό του εντολέα και του χρηματοδότη της δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς θα συγκροτηθεί το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Μπλιτς" του Βελιγραδίου.

Η επιτροπή θα έχει επτά μέλη, μεταξύ των οποίων τον δικαστή της δίκης για τη δολοφονία του Ζόραν Τζίντζιτς, Μάρκο Κλάγιεβιτς, τον δικηγόρο της οικογένειας Τζίντζιτς, Ράικο Ντανίλοβιτς, τη βουλευτή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Όλγκιτσα Μπάτιτς και τον δικηγόρο Άντε Μπόσκοβιτς.

Στην επιτροπή θα συμμετέχουν

επίσης εκπρόσωποι της υπηρεσίας ασφάλειας και πληροφοριών, της ειδικής εισαγγελίας για το οργανωμένο έγκλημα και των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

Η επιτροπή αναμένεται να συγκροτηθεί τον Μάρτιο, με πρωτοβουλία των μελλοντικών μελών της, βασικό κίνητρο των οποίων υπήρξε το αίτημα να διαλευκανθεί η δολοφονία του Ζόραν Τζίντζιτς που υπέβαλαν τέσσερις βουλευτές των κύριων πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- μεταξύ άλλων και ο εισηγητής για τη Σερβία, Γέλκο Κάτσιν.

Για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Σερβίας καταδικάστηκαν σε 40 χρόνια κάθειρξη ο τότε απόστρατος συνταγματάρχης της Κρατικής Ασφάλειας, πρώην διοικητής της ειδικής μονάδας της μυστικής αστυνομίας, της "Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων" (JSO), Μίλοραντ Ούλεμεκ και ο Ζβέζνταν Γιοβάνοβιτς, τότε εν ενεργεία αντισυνταγματάρχης της Κρατικής Ασφάλειας.

Καταδικάστηκαν επίσης άλλα 10 άτομα και στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι τη δολοφονία σχεδίασαν ο Ούλεμεκ και ο αρχηγός της "Μαφίας του Ζέμουν" Ντούσαν Σπασόγιεβιτς, ο οποίος σκοτώθηκε το 2003 από πυρά αστυνομικών στη διάρκεια επιχείρησης σύλληψής του.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα