Σενάρια «ανάστασης» εθνικών νομισμάτων

Σε κατάσταση συναγερμού οι κεντρικές τράπεζες κρατών-μελών εντός κι εκτός ΕΕ, οι οποίες καταστρώνουν τα επόμενα βήματα μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης της Ευρωζώνης και πλήρους διάλυσης του ευρώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας εξετάζει σε ποια Νομισματοκοπεία θα απευθυνθεί εάν κληθεί να επανατυπώσει το νόμισμά της. Εκτός, όμως, των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών

και άλλες τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο λαμβάνουν αμυντικά μέτρα απέναντι στην αναταραχή που θα προκαλέσει μια κατάρρευση της Ευρωζώνης.

Η Ελβετία ήδη σχεδιάζει την αποσύνδεσή της από το ευρώ ως «εξωτερικό σημείο αναφοράς ισοτιμίας σε μια προσπάθεια να κρατήσει την αξία του νομίσματος της σταθερή».

Το Μαυροβούνιο το οποίο, αν και δεν ανήκει στην Ευρωζώνη χρησιμοποιεί το ευρώ ως επίσημο νόμισμα, αναζητά το νέο εθνικό του νόμισμα σε περίπτωση που το ευρώ καταρρεύσει.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal, οι τράπεζες εξετάζουν «σενάρια ανάστασης εθνικών νομισμάτων που αποσύρθηκαν μετά την είσοδο του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος» στο μπλοκ της Ευρωζώνης.

Όπως επισημαίνεται, το γεγονός ότι κεντρικοί τραπεζίτες μελετούν και μόνο το ενδεχόμενο, το οποίο μέχρι πριν από λίγο καιρό φάνταζε αδιανόητο, σημαίνει επιδείνωση των συνθηκών.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι, η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε ή έξι χώρες  που είναι υπεύθυνες για την εκτύπωση των χαρτονομισμάτων των 10 ευρώ, σύμφωνα με την ΕΚΤ.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδας δήλωσε ότι η τράπεζα δεν αναζητά τρόπους αύξησης της ικανότητάς της να εκτυπώνει, τονίζοντας πως «δεν υπήρξε καμία συζήτηση σχετικά με το θέμα».

Φωτό: wall street journal

Keywords
Τυχαία Θέματα