Σε τροπική καταιγίδα υποβαθμίστηκε ο «Σάντι»

Ο τυφώνας «Σάντι» υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα την ώρα που κατευθυνόταν προς τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, ωστόσο παραμένει σημαντική απειλή.

«Ο "Σάντι" εξασθενεί, αλλά θα παραμείνει μια σημαντική καταιγίδα με ευρύ αντίκτυπο στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας», διευκρίνισε το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC).

Ηδη παντως ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και ο δήμαρχος της Ουάσιγκτον έχουν θέσει τις περιοχές τους σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

«Οι υπηρεσίες θα λειτουργήσουν όλο το Σαββατοκύριακο

για να διασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι, οι επιχειρήσεις και οι υποδομές, είναι έτοιμες για τις πιθανές συνέπειες αυτής της θύελλας», δήλωσε ο δήμαρχος της αμερικανικής πρωτεύουσας, Βίνσεντ Γκρέι.

Προειδοποίηση απηύθυνε και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, λέγοντας ότι είναι «μια πολύ επικίνδυνη καταιγίδα» και προέτρεψε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, αναφέροντας επίσης ότι υπάρχουν στη διάθεση των πολιτών, 65 πλήρως εξοπλισμένα καταφύγια.

Ο τυφώνας «Σάντι» σκότωσε 38 ανθρώπους στην Καραϊβική και απειλεί να χτυπήσει αμέσως μετά το Σαββατοκύριακο, τις πυκνοκατοικημένες ακτές των βορειοανατολικών ακτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αποτίμηση ζημιών στην Κούβα

O τυφώνας «Σάντι» άφησε πίσω του μεγάλες καταστροφές στο Σαντιάγκο ντε Κούβα, όπου με τη βοήθεια του στρατού γίνεται αποτίμηση των ζημιών.

Η πόλη του μισού εκατομμυρίου κατοίκων, που μετρά ιστορία 500 ετών και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Κούβας, είναι γεμάτη με πεσμένα δέντρα και κατεστραμμένα κτήρια, ενώ μεγάλες περιοχές παραμένουν χωρίς νερό και ηλεκτρικό.

Οι στρατιώτες που έστειλε η κυβέρνηση προσπαθούν να καθαρίσουν τους δρόμους, να αποκαταστήσουν την παροχή νερού και να συμβάλουν στην τήρηση της τάξης.

Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η καταιγίδες προκάλεσε καταστροφές σε μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις από ζαχαροκάλαμα και φασόλια υπέστησαν. Πάντως αν χρειαστεί θα φυτευτούν γρήγορες καλλιέργειες για την παροχή τροφίμων καθώς ήδη στην πόλη οι άνθρωποι περιμένουν στην ουρά για να πάρουν ψωμί και άλλα τρόφιμα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα