Σε τροχιά εκλογών η κυβέρνηση

Πρόωρες εκλογές στον ορίζοντα κι ενώ εντείνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στο Μαξίμου και την Αριστερή Πλατφόρμα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την Πέμπτη ο κ. Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις. Το σενάριο της άμεσης προσφυγής στις κάλπες ενίσχυσε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος μιλώντας στο ΜΕΓΚΑ απέρριψε
το ενδεχόμενο να συνεχίσει η κυβέρνηση με πλειοψηφία ακόμη και 151 βουλευτών, λέγοντας ότι με αυτόν τον αριθμό δεν μπορούν να ψηφιστούν νομοσχέδια. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στους διαφωνούντες εν όψει ψήφου εμπιστοσύνης τονίζοντας πως “Η λογική λέει ότι όποιος δεν ψηφίσει την κυβέρνηση δεν θα μπει στη λίστα”.

Την ίδια ώρα σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο έτερος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς επισημαίνει πως το να υπάρχει πλειοψηφία διαπιστώνεται στη Βουλή με τις ψηφοφορίες. «Η κατάσταση ερμαφροδιτισμού ‘στηρίζω καταψηφίζοντας’ δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ», τονίζει. Παράλληλα ασκώντας κριτική στην Αριστερή Πλατφόρμα διερωτάται: «Αν ο σύντροφος Στρατούλης ήταν υπουργός Ασφαλίσεων και η χώρα στη δραχμή, θα μπορούσε να εγγυηθεί το επίπεδο ζωής των συνταξιούχων; Αν κάποιος απαντά θετικά, λέει ψέματα».

Την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον κομμένος στα τρία, το κόμμα του Μαξίμου, το κόμμα Λαφαζάνη και το κομα της ΚΟΕ, εξέφρασε ο Μανώλης Γλέζος. Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις θέσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς απάντησε ότι «η μορφή του νομίσματος δεν είναι καταλυτική για το ρόλο του νομίσματος. Αν ο Λαφαζάνης θεωρεί ότι η μορφή του νομίσματος ανατρέπει το ρόλο του νομίσματος να μας το πει». Και κατέληξε: “Ούτε η Αριστερή Πλατφόρμα ούτε όσοι βρίσκονται στο Μαξίμου εκφράζουν τα οράματα του ΣΥΡΙΖΑ όταν αυτός δημιουργήθηκε».

Καταψήφιση της κυβέρνησης, πάντως, προαναγγέλλει η Αριστερή Πλατφόρμα. Όπως γράφει σε άρθρο στην iskra η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σόφη Παπαδόγιαννη“Οι βουλευτές που έχουν αναφορά στην Αριστερή Πλατφόρμα καταψήφισαν, το βάρβαρο τρίτο μνημόνιο. Φαντάζομαι ότι οι ίδιοι βουλευτές δεν πρόκειται ούτε τώρα να υποκύψουν, σε περίπτωση που υπάρξει πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση”. Κάνει λόγο για τρικ προκειμένου να εκδιωχθούν οι 'διαφωνούντες' αλλά και για να προσφύγει η κυβέρνηση σε πρόωρες εκλογές-εξπρές, φοβούμενη τη ραγδαία φθορά από τις πολιτικές που θα ακολουθήσει.

“Δεν είναι απαραίτητο να προσφύγουμε σε εκλογές. Υπάρχουν λύσεις είτε με εκλογές είτε χωρίς εκλογές, αλλά αυτό θα το αποφασίσουν τα θεσμικά όργανα”, δήλωσε στον Αθήνα 984 ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης θα έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενόψει και των ψηφοφοριών στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια για την επικύρωση της συμφωνίας του τρίτου μνημονίου και την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών για την εκταμίευση της πρώτης δόσης. Σήμερα η ψηφοφορία στο ισπανικό κοινοβούλιο, αύριο στο γερμανικό και το ολλανδικό.
Keywords
Τυχαία Θέματα