«Η ζωή του παιδιού μου σε κίνδυνο»

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν οι γονείς του Νίκου Ρωμανού, ο οποίος συνεχίζει για τέταρτη εβδομάδα την απεργία πείνας. "Η ζωή του παιδιού μου είναι σε μεγάλο κίνδυνο" δήλωσε ο πατέρας του 21χρονου απεργού, τονίζοντας ότι «οι συνέπειες για αυτό που θα συμβεί βαραίνουν τον υπουργό», αναφερόμενος στον Υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου. Στη συνέντευξη συμμετείχαν και οι γονείς του Γιάννη Μιχαηλίδη, επίσης κρατούμενου, ο οποίος ξεκίνησε και αυτός απεργία πείνας σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Αποφασίζει αυτή την ώρα το Δικαστικό Συμβούλιο Πειραιά αν θα δώσει εκπαιδευτική άδεια στο Νίκο Ρωμανό, ο οποίος βρίσκεται για 22 ημέρες σε απεργία πείνας.

Ο πατέρας του Νίκου Ρωμανού δήλωσε ότι η ζωή του γιου του είναι σε κίνδυνο και ο υπουργός Δικαιοσύνης με την κυβέρνηση δείχνουν να το αγνοούν ενώ τέλος, ο πατέρας του Γιάννη Μιχαηλίδη έκανε έκκληση, σε όσους παίρνουν αποφάσεις να αφήσουν το Νίκο Ρωμανό και το Γιάννη Μιχαηλίδη να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση.

Στην συνέντευξη τοποθετήθηκε η γιατρός των παιδιών και μητέρα του Δημήτρη Μπουρζούκου, Λίνα Βεργοπούλου. Η κυρία Βεργοπούλου τόνισε ότι ο Νίκος Ρωμανός δεν έχει ούτε αποκλίνουσα συμπεριφορά ούτε και δείγματα ψυχοπαθολογίας, όπως επιβεβαίωσε και η ένθεση του Γ.Ν. Γενηματάς αλλά η κατάσταση της υγείας του δεν είναι καλή. Σημείωσε επιπλέον ότι είναι προσβλητικό να μπαίνουμε σε λεπτομέρειες θανατολογίας γύρω από τη ζωή των παιδιών.

Ο Πέτρος Δαμιανός, εκπαιδευτικός διευθυντής του Γυμνασίου και του Λυκείου Φυλακών Ανηλίκων Αυλώνα τόνισε ότι η στόχευση της πολιτείας θα πρέπει να κινείται στο να λυθεί το ζήτημα και να καταφέρει ο κρατούμενοςνα φοιτήσει στην σχολή του.

Επιπλέον, η εγκληματολόγος Αναστασία Τσουκαλά, μίλησε για την πρόταση του υπουργού δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, αναφορικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τονίζοντας ότι καθυστέρησε χαρακτηριστικά ενώ παράλληλα την χαρακτήρισε επικίνδυνη γιατί αποκόπτει τον κρατούμενο από τη διαδικασία επανένταξής του στην κοινωνία προσθέτοντας ότι μεταφέρει το πλαίσιο των φυλακών υψίστης ασφαλείας, στις υπάρχουσες φυλακές.

Την πρόθεση του Υπουργείου να εξασφαλίσει την παροχή όλων των ευκαιριών για την αποφοίτηση του Νίκου Ρωμανού εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, σχολιάζοντας ότι «η δημοκρατία δεν εκδικείται».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο θα εξασφαλίσει «την παροχή όλων των ευκαιριών για την αποφοίτηση. Είτε με διδασκαλία εξ αποστάσεως, όπου είναι αυτό δυνατόν πρακτικά, είτε με τη συμπύκνωση των εξεταστικών περιόδων, σε περίπτωση που ο έγκλειστος πάρει άδεια από τις αρμόδιες αρχές, είτε και με τη διενέργεια εξετάσεων στις φυλακές, αν ο έγκλειστος, για λόγους που αφορούν άλλα όργανα της πολιτείας, δεν παίρνει άδεια».

Την παρακολούθηση μαθημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης μελετά η κυβέρνηση, ενώ - σύμφωνα με τη γιατρό της οικογένειας - η κατάσταση της υγείας του Ρωμανού επιδεινώνεται.

Το πρωί ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου πρότεινε, τη λύση της εξ αποστάσεως παρακολούθησης των μαθημάτων και χορήγησης άδειας για συμμετοχή στις εξετάσεις, εν αναμονή της απόφασης του Δικαστικού Συμβουλίου Πειραιά για τις εκπαιδευτικές άδειες.

Την ίδια ώρα, κύμα καταλήψεων αναπτύσσεται στα Πανεπιστήμια, αρχής γενομένης από το Μετσόβιο.

Στις 6 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί στο Μοναστηράκι πορεία αλληλεγγύης από φορείς και ομάδες πολιτών.

Εν τω μεταξύ, την είσοδο του δημαρχείου της Πάτρας έχει αποκλείσει ομάδα αντιεξουσιαστών, στο πλαίσιο κινητοποίησης συμπαράστασης στον Νίκο Ρωμανό, ο οποίος ο οποίος νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Γεννηματάς σε κρίσιμη κατάσταση μετά από 23 ημέρες απεργίας πείνας.


ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Φωτεινή Κοκκινάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα