Σε εξέλιξη συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν

Στη Γενεύη βρίσκονται οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των 6 (5+1), στο πλαίσιο των συνομιλιών με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, με στόχο την άρση των «λίγων», σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εμποδίων, και το κλείσιμο προσωρινής συμφωνίας.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θεωρείται ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την άρση κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος του Ιράν, οι οποίες έχουν επώδυνες επιπτώσεις στην οικονομία του. Όπως δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Ρουχανί στη δημόσια τηλεόραση, η Τεχεράνη

επιθυμεί την ταχεία άρση τους.

Οι υπουργοί των Εξωτερικών της Βρετανίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ (μονίμων μελών στο Συμβούλιο Ασφάλειας στον ΟΗΕ) και της Γερμανίας προσήλθαν ο ένας μετά τον άλλον στη Γενεύη, πλαισιώνοντας τις μόνιμες αντιπροσωπείες των χωρών τους στις συνομιλίες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Γερμανικό πρακτορείο, οι έξι υπουργοί θα προσέλθουν στη διεξαγόμενη διαβούλευση με συνομιλητή τον ιρανό ομόλογό τους μόνο στην περίπτωση κατά την οποία θα διαγράφεται πλέον, καθαρά, η προοπτική της υπογραφής προσωρινής συμφωνίας.

Μέσα στους μήνες που θα ισχύει η προσωρινή συμφωνία, οι δύο πλευρές θα έχουν την δυνατότητα να συνάψουν συμφωνία ευρύτερου φάσματος για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, χάρη στην οποία θα αρθούν οι κατά Ιράν διεθνείς κυρώσεις, πρόσθεσαν οι ίδιοι διπλωμάτες, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Ανάγκη γεφύρωσης του χάσματος απόψεων

Σε δηλώσεις που έκαναν σήμερα, οι υπουργοί της Ομάδας 5+1 εστίασαν στο «χάσμα» των εκατέρωθεν απόψεων και στην ανάγκη γεφύρωσής του.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ουΐλιαμ Χέιγκ, δήλωσε ότι τίποτε δεν έχει τελειώσει, ότι πρόκειται για δύσκολες συνομιλίες και σε αυτό οφείλεται η παρουσία υπουργών στη Γενεύη.

Ο Γερμανός ομόλογός του, Γκίντο Βεστερβέλε, χαρακτήρισε ρεαλιστική την ελπίδα να αρθούν τα εμπόδια που καθυστερούν την επίτευξη κάποιας μορφής συμφωνίας, επέμεινε δε ότι για κάτι τέτοιο απομένει να γίνουν πολλά πράγματα.

Στόχος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι «να βοηθήσει στον περιορισμό των διαφορών και στην προσέγγιση μιας συμφωνίας».

«Παραμένουν δύο ή τρία σημεία απόκλισης, ωστόσο οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία. Πρέπει να δούμε αν μπορούμε να διευθετήσουμε τις διαφορές», δήλωσε από πλευράς του ο επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών, Αμπάς Αραγτσί.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ανέφερε ότι βλέπει μια πραγματική ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν.

Ο Λαβρόφ συνάντησε χθες βράδυ τον Ιρανό ομόλογό του Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ και υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια η ομάδα 5+1 έχει μια πραγματική ευκαιρία να καταλήξει σε μια συμφωνία».

Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι «οι δύο άνδρες συζήτησαν βασικά σημεία των θέσεων των δύο πλευρών, τα οποία εμποδίζουν τη λήψη μιας απόφασης».

Ο Λαβρόφ συναντήθηκε επίσης με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον. Ωστόσο καμιά λεπτομέρεια δεν έγινε γνωστή για τη συνάντηση αυτή.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς επανέλαβε ότι θέλει μια «στέρεη συμφωνία».

«Όσον αφορά το ιρανικό πρόγραμμα, επιθυμώ μια στέρεη συμφωνία και βρίσκομαι εδώ για τον λόγο αυτό», δήλωσε ο Φαμπιούς κατά την άφιξή του στη Γενεύη.

Keywords
Τυχαία Θέματα