Τουρκία: Ανεπιθύμητος ο Αιγύπτιος πρέσβης

Persona non grata (ανεπιθύμητο πρόσωπο) κήρυξε τον Αιγύπτιο πρέσβη η Τουρκία, σε μια κίνηση «αντιποίνων» στην απόφαση απέλασης του Τούρκου πρέσβη από την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

«Λυπόμαστε για αυτή την κατάσταση, αλλά η ευθύνη ενώπιον της ιστορίας ανήκει στην προσωρινή κυβέρνηση της Αιγύπτου, η οποία ανέβηκε στην εξουσία υπό τις ασυνήθιστες συνθήκες του πραξικοπήματος της 3ης Ιουλίου» αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο αιγύπτιος πρέσβης επί της παρούσης

βρίσκεται εκτός Τουρκίας.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση είχε νωρίτερα ανακοινώσει την απόφασή της να απελάσει τον Τούρκο πρέσβη στο Κάιρο, κατηγορώντας την Τουρκία ότι «προσπαθεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη ενάντια στα αιγυπτιακά συμφέροντα».

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Μπαρντ Αμπντελάτι χρέωσε στην Άγκυρα ότι στηρίζει συναντήσεις οργανώσεων οι οποίες επιδιώκουν να δημιουργήσουν στη χώρα αστάθεια.

Η Τουρκία είχε ασκήσει μία από τις σκληρές κριτικές διεθνώς στην απομάκρυνση του Μοχάμεντ Μόρσι από την εξουσία τον Ιούλιο, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτο πραξικόπημα».

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, ηγέτης της οποίας είναι ο Μόρσι, διατηρεί στενούς δεσμούς με το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας, ΑΚ.

Ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πρόσφατα δημοσίως πως η αιγυπτιακή κυβέρνηση καταπιέζει τους ισλαμιστές.

Πηγή: Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα