Μοντέλο πανελλαδικών σε όλο το Λύκειο

Δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Παιδείας το νομοσχέδιο που αφορά στο νέο Λύκειο και τις αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις. Το νομοσχέδιο τίθεται πλέον σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί στα τέλη Αυγούστου. Όπως προβλέπει, μειώνονται από έξι σε τέσσερα τα μαθήματα στις πανελλαδικές,

ενώ θα μετρά ο βαθμός του απολυτηρίου και των τριών τάξεων για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Το 50% των εξεταζόμενων εξεταζόμενων θεμάτων θα προέρχεται από τράπεζα θεμάτων και θα είναι κοινό για όλους τους μαθητές λυκείων, ενώ θα δίνεται πριμ στους υποψήφιους όταν οι βαθμοί των πανελλαδικών είναι υψηλότεροι από τους αντίστοιχους του απολυτηρίου. Τα επιστημονικά πεδία μειώνονται σε τέσσερα με χωριστό πεδίο για τις στρατιωτικές-αστυνομικές σχολές, ενώ τα ΑΕΙ θα έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν συντελεστές βαρύτητας σε ορισμένα μαθήματα.

Στην Α΄ Λυκείου οι μαθητές θα διδάσκονται μόνο μαθήματα γενικής παιδείας (σήμερα είναι 80% γενικής παιδείας και 20% κατεύθυνσης), στη Β΄ Λυκείου η αναλογία θα γίνει 80% γενικής παιδείας και 20% κατεύθυνσης (από 50-50 σήμερα), ενώ μόνο στην Γ΄ Λυκείου τα μαθήματα κατεύθυνσης θα καταλαμβάνουν το 80% της διδακτέας ύλης.

Σημαντικές αλλαγές προβλέπονται και στα Επαγγελματικά Λύκεια, ώστε να καταστεί πιο εύκολη η σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένα, μετά την τελευταία τάξη του Λυκείου, θεσμοθετείται μια προαιρετική «τάξη μαθητείας», η οποία ουσιαστικά αποτελεί εργασία επ΄ αμοιβή πάνω σε αντικείμενο που σχετίζεται με την ειδικότητα του μαθητή

Τέλος ιδρύεται Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων για όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με αυτές.

Με πληροφορίες από capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα