Σχέδιο για «κούρεμα» ομολόγων στην ΕΚΤ

Σε ένα σχέδιο μείωσης του χρέους της Ελλάδας που θα περιλαμβάνει την ανάληψη ζημιών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες στην αξία των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους φέρεται να εργάζονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σύμφωνα με το Reuters.  Στόχος είναι να μειωθεί

το χρέος κατά επιπλέον 70 με 100 δισ. ευρώ αναφέρουν στο Reuters αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης που γνωρίζουν τις συζητήσεις. Στόχος είναι περιοριστεί το χρέος της χώρας στο 100% του ΑΕΠ, επίπεδο που θεωρείται διαχειρίσιμο. Αυτό θα απαιτήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες να αναλάβουν ζημιές στα ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα που κατέχουν, ενώ θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ανάληψη ζημιών ακόμα και από τις εθνικές κυβερνήσεις.

Η προτιμώμενη επιλογή είναι να αναλάβουν το κόστος μόνο η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, αλλά αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης της κεντρικής τράπεζας ή κάποιων εθνικών κεντρικών τραπεζών, σημειώνουν οι αξιωματούχοι.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι ο σχεδιασμός βρίσκεται ακόμα στα αρχικά σχέδια και δεν έχουν ληφθεί επίσημες αποφάσεις.

Αλλά υπάρχει η εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι εκτός στόχων όσον αφορά τη βελτίωση των οικονομικών της και χρειάζεται επιθετική δράση για να κρατηθεί η χώρα στην Ευρωζώνη.

Οι αξιωματούχοι περιγράφουν την περαιτέρω αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σαν την τελευταία ευκαιρία να αποκατασταθεί η φερεγγυότητα της χώρας, καθώς ο συμφωνημένος στόχος για τον περιορισμό του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 να θεωρείται ήδη μη επιτεύξιμος.

Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα