Θέμα χρόνου η πτώση

Ο πρώην επικεφαλής των παρατηρητών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Συρία, ο Νορβηγός στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ, διαβεβαίωσε σήμερα ότι η πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είναι ζήτημα χρόνου, αλλά εκτίμησε ταυτόχρονα ότι αυτό δεν θα αρκέσει κατ΄ ανάγκη για να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα.

«Αργά ή γρήγορα, το καθεστώς θα πέσει», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νορβηγός ανώτερος αξιωματικός, που διοικούσε ως την περασμένη εβδομάδα τους 300 παρατηρητές του ΟΗΕ, η εντολή των οποίων ανεστάλη την περασμένη εβδομάδα λόγω της
κλιμάκωσης της βίας.

«Η κλιμάκωση της βίας, η έλλειψη αναλογικότητας στις αντιδράσεις του καθεστώτος, η ανικανότητά του να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό, σημαίνουν ότι οι ημέρες του καθεστώτος είναι μετρημένες, αλλά θα πέσει σε μία εβδομάδα ή σε ένα χρόνο; Αυτή είναι μια ερώτηση στην οποία δεν τολμώ να απαντήσω».

Η πτώση του καθεστώτος, που αντιμετωπίζει μια εξέγερση κατακερματισμένη και σε θέση αδυναμίας στρατιωτικά --"είναι πάντοτε ο Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ", κατά τον Μουντ--, δεν θα σημάνει απαραίτητα το τέλος του εμφυλίου πολέμου, επισήμανε ο Μουντ.

«Πολλοί πιστεύουν ότι εάν ο Μπασάρ αλ Άσαντ πέσει ή εάν του δοθεί η δυνατότητα για μια έντιμη φυγή (. . .) το πρόβλημα θα επιλυθεί. Αυτή είναι μια υπεραπλούστευση», είπε ο Μουντ. «Η κατάσταση θα μπορούσε κάλλιστα να επιδεινωθεί», πρόσθεσε.

Στο πεδίο, ο στρατηγός Μουντ αντικαταστάθηκε από το στρατηγό Μπαμπακάρ Γκαγέ, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία (MISNUS), η οποία με μειωμένη δύναμη 150 παρατηρητών έχει εντολή που περιορίζεται στις 30 ημέρες.

Παράλληλα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε σήμερα ότι απομακρύνει ξένους εργαζόμενους αρωγής από τη Συρία λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, μετακινώντας τους στη Βηρυτό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα