Σαμαράς: Η Ελλάδα πιάνει τους στόχους της

Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να θέσουμε σε κίνδυνο τις θυσίες του ελληνικού λαού, πρέπει να μετατρέψουμε την ελπίδα σε μια ορατή προοπτική, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «η Ελλάδα ύστερα από μακροχρόνια ύφεση και κοπιαστική

προσπάθεια εξέρχεται της κρίσης χάρη στις οδυνηρές θυσίες των Ελλήνων πολιτών και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η Ελλάδα επιτυγχάνει όλους τους δημοσιονομικούς και μεταρρυθμιστικούς της στόχους».

Αναφερόμενος, στο χαρτοφυλάκιο που θα εξασφαλίσει η χώρα μας στην Κομισιόν ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι «στο πρόγραμμα Γιουνκέρ ενσωματώνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό οι στρατηγικές προτεραιότητες της Ελλάδος όπως η ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα και η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης» και ειδικά για το τελευταίο ο Έλληνας πρωθυπουργός επέμεινε ότι χρειάζεται μεταξύ άλλων η απηνής δίωξη των εμπόρων που τους διακινούν.

Ερωτηθείς μάλιστα για την πρόσφατη περιπέτεια της Πορτογαλίας, ο Αντώνης Σαμαράς διαβεβαίωσε πως ύστερα από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών έχει διαμορφωθεί μία ασπίδα προστασίας για τα ελληνικά οικονομικά συμφέροντα.

Ο κ. Σαμαράς δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στην περίπτωση της Αργεντινής επιτιθέμενος εμμέσως πλην σαφώς στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να τον κατονομάζει: «όταν κάποιοι μας εισηγούνταν το σενάριο της άτακτης χρεοκοπίας εμείς κάναμε το αντίθετο και όταν κάποιοι επέμειναν ότι η παραμονή μας στο ευρώ δεν είναι φετίχ, εμείς μείναμε και αποτρέψαμε τα χειρότερα. Η παραμονή μας στην ομπρέλα της ευρώζωνης αποδείχθηκε σωτήρια».

Ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκερ, δήλωσε υπερήφανος για το ότι στήριξε σθεναρά την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη τη διετία 2009 - 2011, παραπέμποντας μάλιστα σε μια αποστροφή του Ζισκαρ Ντ' Εστεν: «Ο Πλάτωνας δεν μπορεί να παίζει στη β' εθνική».

Ο κ. Γιουνκέρ διευκρίνισε πως είναι υπέρμαχος της δημοσιονομικής σταθερότητας ώστε να μην διολισθήσει κανένα κράτος μέλος της ευρωζώνης εκ νέου σε ελλείμματα, ενώ για το χαρτοφυλάκιο που θα εξασφαλίσει η χώρα μας στην Κομισιόν διευκρίνισε ότι τη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη διαμορφώνει ο ίδιος και όχι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ότι δεν επηρεάζεται από παρεμβάσεις και ότι η τελική του απόφαση θα ικανοποιήσει την Αθήνα.

Ερωτηθείς για την περίπτωση της Πορτογαλίας ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε «πως έχουμε διανύσει τεράστια απόσταση, αλλά δεν έχουμε βγει ακόμη από το τούνελ της κρίσης και δεν έχουμε φθάσει ακόμη στο τέλος, ωστόσο υπάρχουν θετικές ενδείξεις. Αν είμαστε προσεκτικοί και προετοιμασμένοι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε έκτακτα γεγονότα».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη χρεοκοπία της Αργεντινής, ο κύριος Γκιουνκέρ επέμεινε πως δεν μπορεί να γίνει κανένας παραλληλισμός μεταξύ των δύο περιπτώσεων. «Αν η Ελλάδα δεν ήταν μέρος της Ευρώπης θα είχε γίνει Αργεντινή πολύ νωρίτερα και ο ελληνικός λαός θα είχε βιώσει δραματικές συνέπειες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το θέμα του χαρτοφυλακίου που θα αναλάβει ο νέος Έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο κ. Γιουνκέρ σημείωσε ότι το θέμα συζητήθηκε στην κατ' ιδίαν συνάντηση, αλλά πρόσθεσε πως ακόμη δεν μπορεί να αποκαλύψει ποιο θα είναι.

Keywords
Τυχαία Θέματα