Ρουμανία: Προβλέψεις ανάκαμψης

Ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας 2,2% το 2014 και 2,8% το 2015 προβλέπει η ρουμανική κυβέρνηση, έπειτα από την αναθεώρηση της στρατηγικής του προϋπολογισμού για την περίοδο 2013-2015.

Ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ για την προαναφερθείσα περίοδο αναθεωρήθηκε προς τα κάτω σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη της κυβέρνησης, έπειτα από την εξέταση των οικονομικών τάσεων σε χώρες–μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την οποία προέκυψε ότι οι προοπτικές για τις οικονομίες είναι απαισιόδοξες και η κρίση θα συνεχίσει να υφίσταται,

επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η πρόβλεψη της ρουμανικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 2,2% το 2014 βασίζεται, μεταξύ άλλων, στην αναμενόμενη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας, κυρίως στους τομείς της βιομηχανικής παραγωγής με εξαγωγική δυναμική, των κατασκευών, αλλά και των υποδομών μεταφορών.

Εξάλλου, η εγχώρια ζήτηση και η κατανάλωση, εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση.

Ο μέσος αριθμός των απασχολουμένων στη Ρουμανία την περίοδο 2013-2015 εκτιμάται ότι θα αυξάνεται με μέσο όρο 1,3% σε ετήσια βάση, ενώ η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 4,7% το 2015.

Την περίοδο 2013-2015 εκτιμάται ότι θα καταγραφεί ετήσια άνοδος των εξαγωγών κατά 4,9%.

Η Ρουμανία πρέπει να επιτύχει ορισμένους σημαντικούς στόχους τους επόμενους τρεις μήνες για να κερδίσει την πλήρη εμπιστοσύνη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Βάρουγιαν Βοσγκάνιαν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων της κυβέρνησης και του κλιμακίου του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Παγκόσμιας Τράπεζας που επισκέπτεται το Βουκουρέστι, είχαν θετικό αποτέλεσμα, καθώς επετεύχθη συμφωνία επί της αρχής σε καίρια θέματα που αφορούν στην επίτευξη δημοσιονομικών στόχων και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Η ρουμανική κυβέρνηση πρέπει να δρομολογήσει ενέργειες για την επίλυση των θεμάτων που σχετίζονται με τις ενεργειακές εταιρείες (όπως η εισαγωγή της Transgaz στο χρηματιστήριο και την πορεία του πετροχημικού σταθμού Oltchim) και τη στρατηγική για την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, είπε ο υπουργός.

Το κλιμάκιο του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Παγκόσμιας Τράπεζας επισκέπτεται το Βουκουρέστι για την έβδομη και όγδοη αξιολόγηση της δανειοδοτικής συμφωνίας προληπτικού χαρακτήρα (stand by) που έχει συνάψει η Ρουμανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα