Ρωσο-σερβική προσέγγιση

Η Σερβία πρέπει να ενταχθεί στη "ζωτική δύναμη της Ρωσίας", επειδή στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να διασφαλίσει γρήγορη οικονομική ανάπτυξη, τόνισε ο πρέσβης της Ρωσίας στη Σερβία, Αλεξάνταρ Τσεπούριν, στη διάρκεια επίσκεψης στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, στο βόρειο Κόσοβο.

"Το μοναδικό σχήμα που βλέπω εγώ είναι η Σερβία να ενταχθεί στη 'ζωτική δύναμη της Ρωσίας' και το σχήμα που θα επιλέξει πρέπει να ικανοποιεί τη Σερβία στο μέγιστο βαθμό" ανέφερε ο Ρώσος πρέσβης, σύμφωνα με το σερβικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του Βελιγραδίου B92, σε χθεσινή

εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατο του Γκριγκόρι Στεπάνοβιτς Στσέρμπιν, προξένου της Ρωσίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, με έδρα τη Μιτρόβιτσα (1868-1903).

Ο κ. Τσεπούριν είπε ότι η λύση του προβλήματος του Κοσόβου πρέπει να διασφαλίσει σίγουρη και ειρηνική ζωή στους ανθρώπους της περιοχής.

"Ανεξάρτητα από το αν κάποιος λέει ότι η κατάσταση άλλαξε, το μοναδικό έγγραφο, το οποίο μπορεί να ρυθμίσει την κατάσταση στο Κόσοβο είναι το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη Σερβία" δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης.

"Αν αύριο όλοι αναγνώριζαν το Κόσοβο, τότε θα ήταν δύσκολο να υπολογιστεί ότι μεθαύριο οι Σέρβοι θα παραμείνουν στην περιοχή" τόνισε και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία η κατανόηση μεταξύ των Σέρβων που ζουν στο Κόσοβο και των Σέρβων στο Βελιγράδι και ότι αυτό είναι σημαντικό για τις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Τσεπούριν τόνισε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να στηρίζει τη Σερβία στο ζήτημα του Κοσόβου.

"Η μη αναγνώριση του Κοσόβου σημαίνει αντίσταση στις μεγάλες πιέσεις και σε αυτή την πίεση μπορεί να αντέξει η Ρωσία και οι σύμμαχοί της και αρκετές ακόμη χώρες που έχουν φιλικές σχέσεις με τη Σερβία και την Κίνα" τόνισε ο Ρώσος πρέσβης.

"Εκεί όπου δεν υπάρχει Ρωσία και δεν υπάρχει η επιρροή της, δεν ακούγεται η σερβική φωνή - σαν να μην είμαστε αρκετά ηχηροί και σαν μην μας βλέπουν" ανέφερε ο διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, Αλεξάνταρ Βούλιν, ο οποίος μίλησε στην εκδήλωση.

"Είναι δύσκολο για μας, είμαστε ολιγάριθμοι και γύρω μας συγκεντρώθηκαν οι ισχυροί, αλλά όσο υπάρχει η Ρωσική Ομοσπονδία, δεν είμαστε μόνοι μας και οι Σέρβοι του Κοσόβου, στο βορρά και στο νότο δεν θα εγκαταλειφθούν όσο υπάρχει το Βελιγράδι" ανέφερε ο κ. Βούλιν.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα