Ρωσικό φαβορί στις Κάννες

Την ταινία τους «Pulp Fiction» θα παρουσιάσουν σήμερα ο Κουέντιν Ταραντίνο και η Ούμα Θέρμαν, στο κοινό που θα την παρακολουθήσει στην πλαζ της Κρουαζέτ, στο τμήμα «το σινεμά στην πλαζ».

Ο Ταραντίνο θα παρουσιάσει ακόμη, αύριο το βράδυ, στην τελετή λήξης του φεστιβάλ, και μετά την απονομή του Χρυσού Φοίνικα και των άλλων βραβείων της εκδήλωσης, την αποκαταστημένη κόπια της ταινίας «Για μια χούφτα δολάρια» του Σέρτζιο Λεόνε, με αφορμή τα 50 χρόνια από την πρώτη της προβολή.

Στη

συνέντευξη Τύπου, που έγινε σήμερα το απόγευμα, ο Ταραντίνο μίλησε για την ταινία του Λεόνε, χαρακτηρίζοντάς την «όχι μόνο το πρώτο γουέστερν που άρχιζε τον κύκλο του "σπαγγέτι γουέστερν" αλλά και την πρώτη ταινία που εισήγαγε ένα νέο είδος ταινίας δράσης όπου η μουσική δεν ήταν απλώς συνοδεία της εικόνας, αλλά αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα της εικόνας, και είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που η εικόνα μονταριζόταν με βάση τη μουσική». Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη γνώμη του για την ψηφιακή τεχνολογία, ο Ταρανίνο επιβεβαίωσε την πίστη του στον κινηματογράφο του φιλμ και όχι της ψηφιακής τεχνολογίας, τονίζοντας: «Η νέα τεχνολογία σκοτώνει τον κινηματογράφο, την εικόνα όπως την ξέρουμε. Ενόσω υπάρχει το DCP και το video ο αληθινός κινηματογράφος έπαψε να υπάρχει. Δυστυχώς η νέα γενιά παρασύρεται από αυτά, που είναι στην πραγματικότητα ένα είδος τηλεόρασης σε κοινή θέα, δεν είναι όμως κινηματογράφος. Ελπίζω όμως πως θα έρθει μια νέα γενιά, πιο έξυπνη από αυτήν, που θα ξαναφέρει πίσω τον κινηματογράφο όπως τον ξέρουμε. Κάτι παρόμοιο γίνεται σήμερα με το δίσκους της μουσικής που πάνε να παραμερίσουν τα cd».

Τελευταία μέρα σήμερα του διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ, που έκλεισε με την προβολή των ταινιών «Λεβιάθαν» του Ρώσου Αντρέι Ζβιαγκίντσεβ και «Σιλς Μαρία» του Γάλλου Ολιβιέ Ασαγιάς. Η σημερινή κατάσταση στη μετα-κομουνιστική Ρωσία με την επικράτηση μιας νεόπλουτης κοινωνίας που καθορίζει την πορεία και το μέλλον της χώρας μέσα από ένα υποχείριο κράτος, με τη δικαιοσύνη και την αστυνομία να γίνονται απλό παιχνίδι στα χέρια της είναι στο επίκεντρο της εξαιρετικής αυτής, βουτηγμένης σε μια ντοστογιεφσκική ατμόσφαιρα ταινίας. Ο Ζβιαγκίντσεβ αναμιγνύει με δεξιοτεχνία διάφορα θέματα (ο δήμαρχος που προσπαθεί να πάρει το σπίτι μιας ρωσικής οικογένειας σε μια παραθαλάσσια κωμόπολη, η απιστία της γυναίκας με τον φίλο και δικηγόρο του άντρα της που οδηγεί σε μετάνοια και προσπάθεια εξιλέωσης, οι διεφθαρμένοι αστυνομικοί και το δικαστικό σώμα) σε μια ταινία που καυτηριάζει με σαρκασμό την όλη κατάσταση. Η ταινία του Ζβιαγκίντσεβ είναι, μαζί με την τούρκικη «Ο ύπνος του χειμώνα» του Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν, οι δυο αναμφισβήτητα καλύτερες ταινίες του φεστιβάλ των Κανών και που, μια τουλάχιστον από αυτές, αξίζει να πάρει τον Χρυσό Φοίνικα.

Πολύ καλή αποδείχτηκε και η ταινία «Σιλς Μαρία» του Ασαγιάς. Η βασική ηρωίδα της ταινίας είναι μια Γαλλίδα ηθοποιός του θεάτρου (μια πολύ καλή Ζιλιέτ Μπινός) που φτάνει στην Ελβετία για να κάνει πρόβες για τον ρόλο της στο έργο ενός φίλου συγγραφέα που μόλις έχει πεθάνει. Ο Ασαγιάς εκμεταλλεύεται τους χώρους, τα χιονισμένα τοπία των Άλπεων και το περίφημο «φαινόμενο του Μαλόγια» (γνωστό ως «το φίδι του Μαλόγια», που ξεκινά από μια βουβή ταινία του Αρνολντ Φρανκ και που σκηνές της παρουσιάζει στην ταινία του), χώρους, σε μερικές από τις πιο όμορφες σκηνές της ταινίας, και που χρησιμοποιεί δραματουργικά στην καταγραφή των σχέσεων της ηρωίδας του με τη νεαρή βοηθό της σε σκηνές που φέρνουν στο νου την ταινία «Όλα για την Εύα» του Μάνκιεβιτς.

Σήμερα ανακοινώθηκαν και τα πρώτα, παράλληλα βραβεία του 67ου φεστιβάλ: Το βραβείο της Διεθνούς Κριτικής (FIPRESCI), που, για τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος, απονεμήθηκε στην τούρκικη ταινία «Ο ύπνος του χειμώνα» του Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν και το Οικουμενικό βραβείο (που απονέμουν καθολικοί και Προτεστάνες κριτικοί), που απονεμήθηκε στην ταινία «Τιμπουκτού» του Μαυριτανού σκηνοθέτη Αμπντεραχμάνε Σισάκο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα