Κλιμακώνεται η ένταση στην Κριμαία

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στην Κριμαία, μετά και την απόφαση της ρωσικής Άνω Βουλής να εγκρίνει στρατιωτική επιχείρηση: Το Κίεβο καλεί όλους τους εφέδρους του ουκρανικού στρατού, ενώ Ρώσοι στρατιώτες πήραν όπλα από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία, καλώντας το προσωπικό να σταθεί στο πλευρό των «νόμιμων» ηγετών της χερσονήσου. Την ίδια ώρα ισχυρές πιέσεις στη Μόσχα ασκούν οι ηγέτες της Δύσης.Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς καταδίκασε

τη ρωσική στρατιωτική κλιμάκωση και δήλωσε πως το Παρίσι, επιθυμεί την αναστολή των προπαρασκευαστικών εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ομάδας των 8. Ανάλογες οι αντιδράσεις από τον Καναδά, που ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στη Μόσχα, ανακοινώνοντας ότι πιθανόν να μην μετάσχουν στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των 8 στο Σότσι τον Ιούνιο, αν η Ουάσινγκτον πράξει το ίδιο.


Η Ατλαντική Συμμαχία αποφάσισε τη σύγκληση σήμερα έκτακτης συνεδρίασης των 28 πρεσβευτών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, πριν από την διεξαγωγή της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, το απόγευμα.
Αύριο, στις Βρυξέλλες, συνέρχονται οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την Ουκρανία επισκέπτεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα συναντηθεί με ομογενείς στην Μαριούπολη και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Κίεβο για συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία. Στο Κίεβο και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Εν τω μεταξύ, η υπηρεσία συνοριακής φύλαξης της Ρωσίας είπε σήμερα ότι περίπου 675.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους κι έχουν καταφύγει στη Ρωσία στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου φέτος και ότι υπάρχουν ενδείξεις μιας «ανθρωπιστικής καταστροφής» μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ- Τας.

«Εάν το «επαναστατικό χάος» στην Ουκρανία συνεχιστεί, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα συρρεύσουν στις ρωσικές περιοχές που συνορεύουν (με την Ουκρανία)» ανέφερε στο Ιτάρ- Τας η υπηρεσία αυτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα