Ρωσία: Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,5%

Η ρωσική οικονομία συρρικνώθηκε 0,5% τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας της χώρας, ενώ το ρούβλι άρχισε και πάλι να υποχωρεί έναντι του δολαρίου.

Οι κυρώσεις της Δύσης σε συνδυασμό με την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου προκάλεσαν τη μείωση του ρωσικού ΑΕΠ για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2009, η οποία, σύμφωνα με τους αναλυτές, πιθανότατα θα επιδεινωθεί, καθώς οι εξαγωγές πετρελαίου
αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας. Ρωσικά υπουργεία προβλέπουν ότι η κατάρρευση των τιμών πετρελαίου θα οδηγήσει σε μία ύφεση της οικονομίας 4% το 2015 και ότι ο πληθωρισμός θα υπερβεί το 10%.

Η υποχώρηση της αγοράς πετρελαίου επιταχύνθηκε τον Δεκέμβριο, μετά την άρνηση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή του, με αποτέλεσμα οι τιμές του αργού να είναι 50% χαμηλότερες από το υψηλό επίπεδο του Ιουνίου. Επιπλέον, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν για τον ρόλο της Μόσχας στην ουκρανική κρίση έχουν αποθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις και οδήγησαν σε εκροές 100 δισ. δολαρίων φέτος από τη ρωσική οικονομία.

Το ρούβλι, το οποίο είχε ενισχυθεί την Παρασκευή, υποχώρησε περισσότερο από 6% έναντι του δολαρίου σήμερα το πρωί, αν και στη συνέχεια ανάκτησε μέρος των απωλειών του. Το ρούβλι διαπραγματευόταν στα 55,25 ρούβλια ανά δολάριο, πολύ χαμηλότερα από την ισοτιμία των 30-35 ανά δολάριο στο πρώτο εξάμηνο του 2014, αλλά πολύ υψηλότερα από το ιστορικά χαμηλό των περίπου 80 ανά δολάριο στα μέσα Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα