Πρόωρες εθνικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου

Πρόωρες εθνικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίουαναμένεται να ζητήσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αύριο θα διαβεί την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου, καθώς κατά την τρίτη και τελευταία ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα που προτάθηκε από τη Νέα Δημοκρατία

και το ΠΑΣΟΚ, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη, από το Σύνταγμα, πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής, δηλαδή 180 θετικών ψήφων. Έτσι, από τους 300 παρόντες βουλευτές, οι 168 ψήφισαν υπέρ του υποψηφίου της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ 132 δήλωσαν «παρών». Αύριο αναμένεται να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης του κοινοβουλίου, το οποίο θα περιλαμβάνει και την ημερομηνία σύγκλησης της νέας Βουλής.Ο λαός δεν θα επιτρέψει να πάνε χαμένες οι θυσίες του, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, μετά την τελευταία άκαρπη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου τηςΔημοκρατίας.Ιστορική για την Ελληνική Δημοκρατία χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.


«Οι προσεχείς εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον της Ελλάδος. Ίσως πολύ πιο κρίσιμες από ό,τι η οξύτητα του δημόσιου λόγου επέτρεψε στην κοινή γνώμη να αντιληφθεί» δήλωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Δήμας, μετά την ολοκλήρωση της τρίτης άκαρπης ψηφοφορίας.

Σε «εκβιασμό των θεσμών που επιβλήθηκε από την αντιπολίτευση με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής» απέδωσε τη διάλυση της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Ο τόπος οδηγείται εκβιαστικά σε εκλογές», δήλωσε μετά την τελευταία ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα είμαστε εγγυητές για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης, δήλωσε ο Πάνος Καμμένος.

«Σ' αυτές τις εκλογές αυτό που χρειάζεται ώστε να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα αγωνιστικής παρουσίας, λαϊκής συμμαχίας, δυναμικής αντιπολίτευσης, ενίσχυσης της πάλης για συνολική ανατροπή, είναι ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ στη Βουλή», δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Η χώρα πρέπει να αλλάξει σελίδα και να αποκτήσει η πολιτική ένα προοδευτικό περιεχόμενο» δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

«Το Ποτάμι είναι εδώ έτοιμο για τις μεγάλες προκλήσεις», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης έπειτα από το αρνητικό αποτέλεσμα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πιο αναλυτικά, υπέρ του Σταύρου Δήμα ψήφισαν όπως αναμενόταν, οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ - 127 και 18 βουλευτές αντίστοιχα - ενώ "παρών" δήλωσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ (71 βουλευτές), του ΚΚΕ (12 βουλευτές), της Χρυσής Αυγής (16 βουλευτές), της ΔΗΜΑΡ (9 βουλευτές) και των Ανεξάρτητων Ελλήνων (12 βουλευτές - με την προσθήκη της Μαρίας Κόλλιας-Τσαρουχά που απουσίαζε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση).

Όπως και κατά την προηγούμενη ψηφοφορία, από τους ανεξάρτητους βουλευτές, υπέρ της μοναδικής υποψηφιότητας, τάχθηκαν οι βουλευτές Γιώργος Νταβρής, Μίκα Ιατρίδη, Παναγιώτης Μελάς, Κώστας Γιοβανόπουλος και Γιάννης Κουράκος (προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ), Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Βασίλης Οικονόμου και Κατερίνα Μάρκου (πρώην ΔΗΜΑΡ), Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος (πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής), και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Γ. Κασαπίδης.

"Παρών" σε σχέση με την υποψηφιότητα Δήμα, δήλωσαν εκ νέου οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Βύρων Πολύδωρας (πρώην ΝΔ), Μίμης Ανδρουλάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης και Θεόδωρος Παραστατίδης (πρώην ΠΑΣΟΚ), Πέτρος Τατσόπουλος (πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ), Βασίλης Καπερνάρος, Χρυσούλα Γιαταγάνα και Ραχήλ Μακρή (βουλευτές προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ), καθώς και οι βουλετές της ΔΗΜΑΡ, Πάρις Μουτσινάς, Οδυσσέας Βουδούρης και Νίκη Φούντα.

Σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 4 του Συντάγματος, μετά και τη σημερινή αποτυχία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, ο Κάρολος Παπούλιας θα εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντά του, μέχρι να εκλεγεί νέος Πρόεδρος από μια νέα Βουλή, η σύνθεση της οποίας θα διαμορφωθεί κατόπιν προσφυγής στις κάλπες.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη εντός δέκα ημερών, να ζητήσει από τον Κ. Παπούλια τη διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια εκλογών. Πρώτο μέλημα της νέας Ολομέλειας μετά την ορκωμοσία της, θα είναι η ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατίας - αρχικά με πλειοψηφία 180 βουλευτών, και αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, με πλειοψηφία 151 βουλευτών (δεύτερη ψηφοφορία), ή σχετική πλειοψηφία (τρίτη ψηφοφορία).

Στις 5 Φεβρουαρίου, κατά πάσα πιθανότητα, θα συγκληθεί η νέα Βουλή, η οποία αφού εκλέξει νέο πρόεδρο, θα πρέπει μέσα σε πέντε ημέρες να κινήσει εκ νέου τις διαδικασίες για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Επεισόδια με ύβρεις και απειλές από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος και πριν αποχωρήσουν από την Ολομέλεια.

Τα διεθνή ΜΜΕ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Keywords
Τυχαία Θέματα