Ρώμη: Διαδήλωσαν εργαζόμενοι σε call center

Χιλιάδες εργαζόμενοι στα λεγόμενα call center, τα κέντρα παροχής τηλεφωνικών πληροφοριών των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών, διαδηλώνουν στη Ρώμη.

Πρόκειται για μια κατηγορία εργαζομένων η οποία, όπως επισημαίνει ο ιταλικός Τύπος, αποτελεί σύμβολο της εποχικής, επισφαλούς εργασία της εποχής.

Εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων τονίζουν ότι «οι εργαζόμενοι, με την σημερινή τους κινητοποίηση, ζητούν αύξηση αμοιβών αλλά και - κυρίως - να σταματήσει η συνεχής μετακόμιση των τηλεφωνικών κέντρων παροχής πληροφοριών και υπηρεσιών σε χώρες του εξωτερικού», με αναθέσεις
σε υπεργολάβους, με σκοπό τη μείωση του κόστους.

Ο κίνδυνος, αν δεν βρεθεί μια άμεση λύση στην «μετανάστευση» των call center, είναι να προστεθούν, όπως επισημαίνει το συνδικάτο Uil, δεκάδες χιλιάδες νέοι άνεργοι μέχρι το τέλος του 2014 στο ήδη τεράστιο ποσοστό των πολιτών που έχουν χάσει την δουλειά τους μόνο μέσα στους τελευταίους μήνες.

Παράλληλα, όπως επισήμαναν εργαζόμενοι που μίλησαν στα δελτία ειδήσεων της ιταλικής τηλεόρασης, ο κίνδυνος λόγω του ανταγωνισμού από χώρες της ανατολικής Ευρώπης είναι να χαθούν οι κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως μια βασική σύμβαση εργασίας για όλη την Ιταλία, που είχε εξασφαλισθεί μετά από χρόνια διεκδικήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα