Ρεκόρ αναφορών το 2014

Για πρωτοφανή αριθμό αναφορών που δέχθηκε το 2014 σε σχέση με προηγούμενες χρονιές έκανε λόγο η Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού, με αφορμή την παρουσίαση της Ετήσιας έκθεσης του θεσμού.

Η Καλλιόπη Σπανού μίλησε, μεταξύ άλλων, στην εκπομπή «Ντάμες Σπαθί» με την Ελεωνόρα Ορφανίδου και την Ελεθερία Κουμάντου,για τον απολογισμό του θεσμού τη χρονιά που πέρασε και για το ποσοστό των προβλημάτων που έχουν επιλυθεί μέσω της μεσολάβησης του Συνήγορου του Πολίτη.

«Έχουμε μια χρονιά ακόμη μέσα στη κρίση, μια χρονιά στην οποία τόσο οι ασκούμενες πολιτικές όσο και

οι αδυναμίες της διοίκησης δημιούργησαν πάρα πολλά προβλήματα στις σχέσεις με τους πολίτες. Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι τα προβλήματα είναι τα ίδια, ωστόσο, μπορεί να παρατηρούνται κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις ανάλογα με το πως λειτουργεί και η διοίκηση, αν σε κάποιο τομέα έχουμε μια βελτίωση αυτό αποτυπώνεται στους αριθμούς των αναφορών. Είναι σημαντικό, πάντως, να αναφέρουμε ότι έχουμε έναν πρωτοφανή αριθμό αναφορών, είναι πάνω από 16.300 αναφορές και είναι 50 % περισσότερες αναφορές από το 2011. Αυτό σημαίνει ότι έχουν ενταθεί πάρα πολύ τα προβλήματα των πολιτών με το κράτος εξαιτίας αυτής της κατάστασης, βεβαίως οι τομείς στους οποίους έχουμε μεγαλύτερη έμφαση είναι όπως ήταν και πέρσι, είναι τα θέματα της κοινωνικής πολιτικής με έμφαση στα ασφαλιστικά και τα φορολογικά. Εκεί έχουμε τους δυο τομείς στους οποίους έχουμε μια διαρκή αύξηση των παραπόνων αλλά και αύξηση της κακοδιοίκησης. Έχουμε 16.339 αναφορές μέσα στο 2014. Από αυτές το 35% των προβλημάτων των οποίων παρατηρούνται στα νομικά πρόσωπα που εποπτεύει το υπουργείο Εργασίας, δηλαδή τα ασφαλιστικά ταμεία. Δηλαδή εκεί που πραγματικά υπάρχει πρόβλημα και το έχουμε διαπιστώσει. Ακολουθεί το υπουργείο Οικονομικών με ποσοστό περίπου 20% στα προβλήματα που παρατηρούνται. Στη συνέχεια είναι θέματα που αφορούν στην αυτοδιοίκηση με ποσοστό 14,5% - 15%. Αυτές είναι οι τρεις μεγάλες κατηγορίες προβλημάτων με την έμφαση στα δυο πρώτα, ασφαλιστικά και φορολογικά.

Έχουμε ένα σταθερά υψηλό ποσοστό αποδοχής των προτάσεων του Συνηγόρου για την επίλυση
των ατομικών αναφορών που είναι μεγαλύτερο απο 80%. Αυτό σημαίνει ότι παρά τις συνθήκες
τις δυσκολίες την ένταση των προβλημάτων, τις αδυναμίες της διοίκησης, παρ' όλα αυτά βλέπουμε ότι το 80% των αναφορών, στις οποίες διαπιστώθηκε πρόβλημα, τελικά επιλύθηκε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα