Ψυχροπολεμικές διαστάσεις παίρνει η κρίση στην Ουκρανία

Επιδεινώνεται η κρίσηστην Ουκρανία και αυξάνονται οιπιθανότητες γενικευμένης αποσταθεροποίησηςτης ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής. Οιπροσπάθειες για διπλωματική λύση τηςουκρανικής κρίσης, δεν είναι, μέχρισήμερα, καρποφόρες. Η επίδειξη στρατιωτικήςισχύος, είτε από Ρωσία, είτε από ΗΠΑ καιΝΑΤΟ ή και στρατιωτικής αδυναμίας τουΣτρατού της Ουκρανίας, αξιοποιούνταιδιπλωματικά.

Οι ανεπιτυχείς προσπάθειεςτων

«επίλεκτων» Μονάδων του Στρατούτης Ουκρανίας να θέσουν υπό τον έλεγχότους, κρίσιμες περιοχές στην ανατολικήΟυκρανία, που είναι και κέντρα τουαυτονομιστικού κινήματος των ρωσόφιλωνκαι ρωσόφωνων Ουκρανών πολιτών,αποδεικνύουν , ότι ο Στρατός της Ουκρανίαςείναι αδύναμος και με τάσεις διάλυσης,άρα εύκολος αντίπαλος για τη Ρωσικήστρατιωτική μηχανή.

Η επίδειξη όμωςστρατιωτικής ισχύος, επικεντρώνεταιστις στρατιωτικές ασκήσεις του ΡωσικούΣτρατού στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλάκαι σε αντίστοιχες δραστηριότητες πουσχεδιάζονται να υλοποιηθούν άμεσα με τη συμμετοχή στρατιωτών Μονάδων τουΝΑΤΟ, της Πολωνίας και των κρατών τηςΒαλτικής, επίσης κοντά στα σύνορα μετην Ουκρανία. Παράλληλα, αυξάνεταιθεαματικά και η παρουσία πολεμικώνπλοίων των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Αμερικανός υπουργόςΆμυνας, Τσακ Χέιγκελ, δήλωσε ότι οιαναφορές σχετικά με τη ρωσική στρατιωτικήδραστηριότητα κοντά στα σύνορα με τηνΟυκρανία είναι ανησυχητικές και ότιγίνονται προσπάθειες, ώστε να έχει μιαουσιαστική τηλεφωνική επικοινωνία μετον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σέργκει Σοϊγκού,ώστε να αποτραπεί η στρατιωτική κλιμάκωσητης κρίσης. «Αυτή η κατάσταση απειλείτη σταθερότητα και είναι πολύ προκλητική.Δεν υπάρχει αποκλιμάκωση. Στην ουσίααυτές οι δραστηριότητες επιδεινώνουντην κατάσταση. Κάνουν πιο δύσκολή τηνπροσπάθεια εύρεσης μιας διπλωματικής,ειρηνικής επίλυσης του ζητήματος», είπεο Χέιγκελ στους δημοσιογράφους κατά τηδιάρκεια της επίσκεψής του στην πόλητου Μεξικού.

Είναι σαφές ότι, ηκατάσταση στη νοτιοανατολική Ουκρανίαμοιάζει με «καζάνι» που βράζει. Η Ρωσίαέχει προειδοποιήσει το Κίεβο να μηνσυνεχίσει στρατιωτικές επιχειρήσειςσε βάρος των ρωσόφωνων πολιτών. Σεδιαφορετική περίπτωση, η Μόσχα θα επέμβειπροκειμένου ο ρωσικός στρατός ναπροστατεύσει τον πληθυσμό. Το μήνυμααυτό στάλθηκε στο Κίεβο από τον Ρώσουπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού, ο οποίοςανακοίνωσε και τα στρατιωτικά γυμνάσιαστα σύνορα με τη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Ο αμερικανός υπουργόςΕξωτερικών, Τζον Κέρι, άφησε να εννοηθείότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πολύ κοντάστο να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στηΡωσία, υποστηρίζοντας ότι τα χρονικάπεριθώρια για να αλλάξει η Μόσχα πορείασε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία,εξαντλούνται. «Εάν η Ρωσία επιλέξειτην δίοδο της αποκλιμάκωσης... όλοι μαςθα χαιρετήσουμε αυτό το βήμα. Ωστόσο,εάν η Ρωσία δεν πράξει κάτι τέτοιο, θαεπιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις προς τηχώρα αυτή. Θα είναι ένα ακριβό λάθος τηςΜόσχας», επισήμανε ο επικεφαλής τηςΑμερικανικής διπλωματίας.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ΣεργκέιΛαβρόφ , μιλώντας στο Ινστιτούτο ΔιεθνώνΣχέσεων (MGIMO) της Μόσχας, άσκησε σκληρήκριτική στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωσηγια τους χειρισμούς τους στην ουκρανικήκρίση άσκησε σήμερα. Ο επικεφαλής τηςρωσικής διπλωματίας επισήμανε ότι ΗΠΑκαι Ε.Ε. προσπάθησαν να προκαλέσουν μιαεπανάσταση στην Ουκρανία και ότιχρησιμοποιούν το Κίεβο ως «πιόνι στογεωπολιτικό παιχνίδι» κατά της Ρωσίας.

Συνεπώς, η ανησυχίααυξάνεται, καθώς ΟΛΑ τα ενδεχόμεναπαραμένουν ανοιχτά ...

Επιμέλεια: Χρήστος Καπούτσης

Keywords
Τυχαία Θέματα