Εύσημα και απαιτήσεις από τρόικα

Θετικάαποτιμά η τρόικα το πρόγραμμα προσαρμογήςτης Ελλάδας, σύμφωνα με την έκθεσηαξιολόγησης που δόθηκε προ ολίγου στηδημοσιότητα. Πάντως η Ευρωπαική Επιτροπήθεωρεί πώς η Κυβέρνηση θα πρέπει ναλάβει πρόσθετα μέτρα το 2015, για να καλύψειτοδημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό,ενώπροειδοποιεί πως τα κατεστημένασυμφέροντα αποτελούν την μεγαλύτερηαπειλή για το πρόγραμμα.

Σύμφωναμε τηνέκθεση, η ελληνική οικονομίααναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 0,6%του

ΑΕΠ φέτος, καικατά2,9% το 2015, ενώτο πρωτογενέςπλεόνασμα από1,6%φέτοςθα ανέλθει στο3% του ΑΕΠ το 2015. Ηανεργία τοποθετείται στο 24,5%το 2014, στο 22,5% το 2015 και στο 19,5% το 2016.

" ΗΕλλάδα έχει σημειώσει καθυστερημένη,αλλά τελικά ουσιαστική πρόοδο από τηντελευταία αξιολόγηση που ολοκληρώθηκετον Ιούλιο του 2013. Κάνοντας μια εντυπωσιακήπροσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογήςτα τελευταία χρόνια, ξεπέρασε τονδημοσιονομικό της στόχο το 2013, καθώςκαταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα βάσειτων όρων του προγράμματος", αναφέρεταιστην έκθεση.

Πέντε σημεία για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά περιλαμβάνει η έκθεση για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαική Επιτροπή.

Κοινωνικοί πόροι: Κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων, που εισπράττονται από τα επικουρικά ταμεία, από 1.1.2015 και μετά.

Ομαδικές απολύσεις: Έλεγχος της διαδικασίας που ισχύει σήμερα και, αν δεν αποδίδει, αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας έως το τέλος του έτους.

Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών: Στελέχωση με 400 εργαζόμενους από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ). Μεταφορά όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 5.000 ευρώ από ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.

ΟΑΕΔ: Δημιουργία προγραμμάτων για 50.000 θέσεις πεντάμηνης απασχόλησης σε φορείς του Δημοσίου, έως τέλη Μαϊου. Επίσης, προώθηση του προγράμματος για τη νεολαία «youth guarantee», έως τέλος του έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα