Ψήφος εμπιστοσύνης λίγο πριν το Eurogroup

Η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης κατά τη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία στη Βουλή με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και υπερψηφίζουν, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Οι διεργασίες μεταξύ Αθήνας

και Βρυξελλών εντάθηκαν με τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι είχε επικοινωνία με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβί και άλλους αξιωματούχους στους οποίους τόνισε την ανάγκη για μια νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση του τρέχοντος προγράμματος. Οι Βρυξέλλες, από την πλευρά τους, τονίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει συνεπής στις δεσμεύσεις της. Πάντως, η εκπρόσωπος της Κομισιόν υπέδειξε το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας ως την πιθανότερη ημερομηνία για τη λήψη αποφάσεων.

Η ελληνική πρόταση που θα κατατεθεί στο Eurogroup θα προβλέπει το πρόγραμμα-γέφυρα, τον τρόπο κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για όσο διαρκεί αυτό, και τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει η Ελλάδα στο διάστημα έως το νέο πρόγραμμα. Στη βάση αυτή το ισχύον πρόγραμμα που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου θα «μετονομαστεί» και η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση τόσο στα 7,2 δισ. ευρώ της εκκρεμούσας δόσης αλλά και στο αποθεματικό των 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο η κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Εν τω μεταξύ στις 110.00 σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία κι ενώ η κυβέρνηση προωθεί στο πακέτο των ελληνικών προτάσεων μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο διεθνής οργανισμός. Στη 13.00 μμ ο κ. Γκουρία θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα