«Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής»

Την αισιοδοξία του οτι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα ανταποκριθούν στις ελληνικές προτάσεις για αμοιβαίο συμβιβασμό, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας, μιλώντας στην συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις στη βουλή. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η Αθήνα επιδιώκει ένα πρόγραμμα γέφυρα, το οποίο όπως εξήγησε, είναι μια

βραχυπρόθεσμη συμφωνία που θα επιτρέψει στη χώρα να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της και να φθάσει έτσι στην τελική συμφωνία για την ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για ένα νέο μνημόνιο ούτε για νέο δάνειο και ότι η συγκεκριμένη συμφωνία δεν θα εμπεριέχει όρους λιτότητας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η Αθήνα ζητά συγκεκριμένες διευκολύνσεις όπως την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών ύψους 1,9 δισ. ευρώ, τα χρήματα του ΤΧΣ να διοχετευθούν για να εξυγιανθούν τα «κόκκινα» δάνεια αλλά και να αυξηθεί το όριο των εντόκων γραμματίων.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει πίσω στην εποχή των μνημονίων και της υποτέλειας, δεν δεχόμαστε τα προαπαιτουμενα του mail της τρόικα. Ζητάμε συμφωνία εντός των ευρωπαϊκών θεσμών, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι όσοι επενδύουν σε αποτυχία της κυβέρνησης και της Ελλάδας να γνωρίζουν ότι εθελοτυφλούν γιατί δεν πρόκειται να ανοίξει το δρόμο της δικής τους επιστροφής, αφού ανήκουν στην ιστορία.

«Εδώ που βρισκόμαστε, δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει στην εποχή των Μνημονίων» είπε ο κ. Τσίπρας. «Αν αποδεχτούμε να συνεχίσουμε από το σημείο που σταμάτησε η προηγούμενη κυβέρνηση, θα είναι σαν να αποδεχόμαστε ότι δεν έγιναν οι εκλογές», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Πρέπει να το καταλάβουν ότι την 25η Γενάρη δεν είχαμε μια απλή κυβερνητική εναλλαγή. Είχαμε το τέλος ενός πολιτικού καθεστώτος». Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στα μνημόνια γιατί αυτό θα σήμαινε οτι η Ευρώπη της λαϊκής κυριαρχίας δεν υπάρχει πια.

«Τις επόμενες ημέρες θα κρίθει αν η Ευρώπη μπορεί να διατηρήσει τη συνοχή της και να προχωρήσει μπροστά αλλάζοντας», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι είμαστε ο πιο φιλοευρωπαϊκός εταίρος. Με διάθεση να παραμείνουμε σε μια Ευρώπη ισότιμη και δίκαιη για τους λαούς της».

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής για την Ευρώπη αυτό που θα κριθεί είναι εάν η Ευρώπη θα μπορέσει να κρατήσει τη συνοχή της. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε από το Eurogroup με το κεφάλι σκυμμένο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε «στο αυριανό Eurogroup θα βρίσκεται η Ελλάδα όχι ο Γιάνης Βαρουφάκης. Μαζί μας θα είναι ο ελληνικός λαός που θα μας τραβά από το μανίκι να μην γυρίσουμε πίσω με το κεφάλι σκυμμένο» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Μη μας επαναλαμβάνετε κύριοι της μνημονιακής εμμονής όσα παράλογα μας προτείνει ο κ. Σόιμπλε» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Κλείνοντας είπε ότι θα τηρηθούν στο ακέραιοι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και ζήτησε από όλες τις πτέρυγες της βουλής να ψηφίσουν τα δύο πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν την επόμενη εβδομάδα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα κόκκινα δάνεια, καθώς και για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα