Ψήφος εμπιστοσύνης και ένταση στη Βουλή

Με τις 155 ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ η κυβέρνηση έλαβε την εμπιστοσύνη της Βουλής. Αρνητική ψήφο από το σύνολο της αντιπολίτευσης με 144 βουλευτές. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός κλείνοντας τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η τετραετία θα είναι η τετραετία της εξόδου από την κρίση. Κατηγόρησε τη ΝΔ για «ρεσιτάλ υποκρισίας». Ο κ. Τσίπρας
όρισε ως πρώτο στόχο της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τις επόμενες τριάντα ημέρες τη λήξη της διαδικασίας γύρω από την αξιολόγηση της Αθήνας από τους πιστωτές. "Αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος μας, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών και να έχει ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους", σημείωσε και στράφηκε εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, την οποία κατηγόρησε ότι χρησιμοποίησε τη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων ως αρένα εσωκομματικού αγώνα. Απευθυνόμενος δε στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη τον κατηγόρησε για εξουσιομανία.

"Οι ίδιοι άνθρωποι που την περίοδο της σκληρής διαπραγμάτευσης παρακαλούσαν τους δανειστές να μην υποχωρήσουν σε καμία από τις απαιτήσεις τους, που έκαναν εκστρατεία υπέρ του Ναι και υποστήριζαν μια συμφωνία πολύ σκληρότερη και χωρίς καμία προοπτική για την ελληνική οικονομία, που προσφάτως έλεγαν ότι τα Μνημόνια είναι ευλογία για τον τόπο δίνουν σήμερα ρεσιτάλ υποκρισίας", συμπλήρωσε.

Με επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του στην συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης κατηγορώντας τον για πολιτική απάτη και για αλαζονεία. Ο κ. Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι επένδυσε στον πολιτικό καιροσκοπισμό, με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και με την πρόκληση των προεκλογικών αναμετρήσεων. «Αντί να γίνετε εθνικός ηγέτης γίνατε κομματάρχης και οδηγήσατε την χώρα σε εκλογές" είπε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που συμπεριλαμβάνονται και στο Μνημόνιο.

"Δεν είναι μακριά η ώρα που ο λαός θα βγάλει συμπεράσματα για το πώς χρησιμοποιούν την ψήφο του" διακήρυξε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Εμείς δεν συμφωνούμε με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Αλλά ούτε μας ενθουσιάζουν οι γραφικές σας προσεγγίσεις. Στα λίγα καλά θα λέμε "ναι" και στα πολλά στραβά θα είμαστε απέναντι σας. Τόσο απλό» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Να ζητήσει συγνώμη από τον λαό που τον πίστεψε και ιδίως από τη νεολαία, κάλεσε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι υπαναχώρησε από τις εξαγγελίες του και ψήφισε Μνημόνιο.
Keywords
Τυχαία Θέματα