Ψήφιση βασικών μέτρων

Την ψήφιση των βασικών μέτρων του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ από τη Βουλή και όχι απλώς τον προσδιορισμό τους από την κυβέρνηση -θέτουν ως προϋπόθεση-η ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να καταβάλουν την επόμενη δόση του δανείου, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής».

Εξαλλου κατα πληροφορίες, το οικονομικο επιτελειο
της κυβερνησης φαινεται να προσανατολιζεται σε πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις, στη μείωση των κύριων συντάξεων από τα 700 ευρώ και άνω στην ένταξη σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας 45 χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων σε συνδυασμό με τη μη ανανέωση 25.000 συμβάσεων και στη δραστικη μείωση του εφάπαξ των δημόσιων υπαλλήλων.

Ταυτοχρονα -σύμφωνα με το Βημα της Κυριακης - ριζικές αλλαγές θα έχουμε και στο ασφαλιστικό. Τα σενάρια που μελετώνται είναι είτε να να αυξηθεί το γενικό όριο ηλικίας από τα 65 στα 66 έτη και να ανασταλεί έως το 2015 η απονομή πρόωρων συντάξεων, είτε να μην αυξηθεί το όριο ηλικίας, αλλά να καταργηθούν διά νόμου από την 1η Ιανουαρίου 2013, όλες οι εξαιρέσεις και δυνατότητες συνταξιοδότησης κάτω των 65 ετών.
Οι αλλαγές δεν θα θίγουν όσους είναι ασφαλισμένοι προ του 1983 και πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση 35ετίας ή όσους ασφαλίστηκαν μέχρι το 1993 και συμπληρώνουν 37 χρόνια ασφάλισης.

Σχέδιο το οποίο θα καταργεί την προσωποκράτηση και τα εξοντωτικά πρόστιμα, για οφειλές των φορολογουμένων και το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του έτους επεξεργάζεται – σύμφωνα με πληροφορίες- το υπουργείο Οικονομικών.  Αντί των προστίμων, ο φορολογούμενος θα έχει τη δυνατότητα διακανονισμού των οφειλών του σε πολλές δόσεις χωρίς χρηματικά πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα